• Nelleke de Vries.
• Nelleke de Vries. Foto: Jan Timmer

Nu ook 'zelfoogst-moestuin'

lekkerkerk • Het ‘tuingevoel’ heeft ze al sinds ze in haar jeugd haar vader hielp in zijn moestuin. Na haar trouwen ging ze verder met zaaien en oogsten op eigen grond. En nu laat Nelleke de Vries uit Lekkerkerk iedereen meegenieten van verse groente en de mooiste bloemen in haar ecologische Pluktuin De Zonneroos.

“Ik begon de pluktuin met alleen bloemen”, vertelt ze. “Vorig jaar besloot ik daar groenten aan toe te voegen: krootjes en boontjes. Veel mensen vonden dat leuk en kwamen ze hier afhalen. Dat bracht mij op het idee om de pluktuin dit jaar verder uit te breiden met een ‘zelfoogst-moestuin’."

Het werkt volgens het idee van Community Supported Agriculture, een vorm van gemeenschapslandbouw, kortweg CSA genoemd. Nelleke de Vries: "Mensen verbinden zich aan de tuin door daar een aandeel in te nemen aan het begin van een jaar. Zo’n aandeel is er vanaf 250 euro. Voor dat bedrag kan een volwassene in het seizoen 28 weken per jaar -van april tot en met november- hier op de pluktuin langskomen om steeds 200 à 250 gram groente mee te nemen. Van het geld dat zij betalen zorg ik voor het composteren van de grond, het zaaigoed, het pootgoed en het plantgoed én de begeleiding van het groeiproces."

"Wat we hier verbouwen? Het is eigenlijk teveel om op te noemen. Van sla, bonen, aardappels en palmkool tot en met snijbiet, broccoli, mais, andijvie, radijsjes, aardbeien, meiraapjes en diverse kruiden. De aandeelhouders van de Pluktuin zijn verzekerd van puur gezond, vers en verantwoord voedsel en mogen van maandag tot en met zaterdag komen oogsten wanneer zij dat willen. Veel mensen vinden dat heerlijk: ze beleven de seizoenen, eten vers gezond en zijn lekker in de buitenlucht bezig. De animo is al behoorlijk groot en dat doet me deugd. Mocht er verdere groei ontstaan dan breid ik de pluktuin verder uit.’

Ook de bloemenpluktuin mag zich in een flinke populariteit verheugen. “Hier werkt het principe net even anders”, vertelt Nelleke de Vries. “Belangstellenden kunnen in de periode tussen mei en oktober, van maandag tot en met zaterdag, langskomen om hun veldboeket te plukken. Hierbij is er keuze uit meer dan vijftig bloemensoorten. Afrekenen doen ze bij de ingang door geld in een bus te stoppen of te betalen met behulp van een QR-code. Er wordt veel gebruik van gemaakt. Ook hier geldt: puur natuur.”