• Noor Pelger: afscheid van Krimpen.
• Noor Pelger: afscheid van Krimpen. Foto: Jan Timmer

‘Ik zal de mooie samenwerking missen’

krimpen a/d ijssel • Ze hoeft niet lang na te denken over hoe ze haar naderend afscheid van huisartsenpraktijk Oelrich, Wit & Pelger inschaalt als het de bijkomende emoties gaat. 

“Een weemoedig gevoel? Zeker. Ik heb hier altijd fijn en harmonieus samengewerkt met mijn collega’s, mijn assistenten en het team van zorgprofessionals hier in Krimpen. En bovenal ben ik dankbaar voor het vertrouwen dat de patiënten in mij stelden. Ik heb altijd gehecht aan relaties met gezinnen en sociale netwerken om zo de juiste zorg te kunnen bieden en verbinding te genereren. Ik denk dat dat over het algemeen goed gelukt is hier in Krimpen. Ik kijk er in ieder geval met een positief gevoel op terug, wanneer ik straks de deur achter me sluit."

Specialisatie

"Ik heb me hier zeer op mijn plaats gevoeld en eigenlijk is dat nog steeds zo. Toch vertrek ik omdat ik ruimte wil maken voor een jonge en nieuwe generatie huisartsen. Ik ben en blijf wel huisarts, in een zzp-variant dichter bij mijn woonplaats Den Haag."

Daarbij heeft ze, net als in Krimpen aan den IJssel het geval was, volop de ruimte om zich bezig te blijven houden met haar specialisatie als kaderarts GGZ. "In 2012 ben ik die opleiding gaan volgen na eerst 22 jaar praktijkhoudend huisarts te zijn geweest in de regio Arnhem. Vervolgens heb ik vijf jaar als huisarts en kaderarts GGZ gewerkt in Leidsche Rijn, om daarna in Krimpen aan den IJssel terecht te komen. Een paar dagen per week werk ik als kaderarts GGZ voor diverse zorggroepen, organisaties die huisartspraktijken onder meer faciliteren en ondersteunen op het vlak van scholing, praktijkondersteuning en de onderhandelingen met zorgverzekeraars en overheid.”

Verschuiving

“De ontwikkeling en inzet als praktijkondersteuner van de Huisarts GGZ (POH GGZ) en de verschuiving van de GGZ naar Specialistische GGZ (S-GGZ), Basis-GGZ (B-GGZ) en Huisartsenzorg heeft de GGZ-zorg in huisartsenpraktijk enerzijds onder druk gezet en anderzijds verder ontwikkeld", stelt Noor Pelger vast. “Samenwerking tussen de verschillende 'spelers' in en rond de huisartsenzorg is meer dan ooit nodig. Door optimaal gebruik te maken van elkaars capaciteiten als huisarts, POH GGZ, psychologen, psychiaters en sociaal domein wordt de patiënt zo intensief als nodig en zo kort als mogelijk begeleid en behandeld."

Bijdrage

"Ik hoop mijn bijdrage te kunnen leveren om de kwalitatief uitdagende GGZ-zorg verder vorm te geven en richt me op het verbeteren van de samenwerking binnen de GGZ en onderwerpen als de wachtlijstenproblematiek, Jeugd GGZ en acute GGZ. Uit eigen ervaring weet ik dat het beroep van huisarts niet alleen boeiender, maar ook zwaarder is geworden in de loop der jaren. Dat heeft onder andere te maken met  patiënten die vaak te lang bij hen blijven of te snel worden terugverwezen omdat de GGZ de capaciteit voor diep-gespecialiseerde hulp of behandeling moet ontberen."

Oplossingen

Er zijn wel degelijk oplossingen mogelijk", is de overtuiging en ervaring van Noor Pelger. "Bijvoorbeeld door mensen, teams en instanties met elkaar in contact te brengen en te verbinden; door weet te hebben van elkaars beperkingen en gebruik te maken van elkaars mogelijkheden. Het is mijn streven mee te bouwen aan een krachtige GGZ. Een prachtige uitdaging en een mooie, boeiende taak waar ik zeker mee door ga.”

Professionals

"Ondertussen ga ik op zoek naar een nieuwe parttime-functie als huisarts in Den Haag en omstreken. Ik zal ‘Krimpen' en haar patiënten zeker gaan missen. Ik heb gewerkt met met prettige, gedreven mensen en uitstekende professionals. Daar kijk ik met enorm veel plezier op terug. Ik wens ze vol vertrouwen een mooie voortzetting van de samenwerking en verdere verdieping toe. De vele mooie herinneringen zal ik koesteren.”

Jan Timmer