Politie voorkomt vechtpartij

schoonhoven • De politie heeft vrijdag een mogelijke vechtpartij tussen jongeren voorkomen. 

Er kwam een anonieme tip binnen dat een groep jongeren misschien met elkaar op de vuist zou gaan. De vechtersbazen zouden messen bij zich hebben. De politie controleerde daarop alle betrokken personen en trof inderdaad steekwapens aan.

‘Natuurlijk heel fijn dat we hier tijdig bij waren. Goed dat mensen hun verantwoording hebben genomen en een melding hebben gedaan via 0800-7000’, meldden de wijkagenten van Schoonhoven op Instagram. ‘Zo zijn er weer wapens van straat en zijn ergere gevolgen voorkomen. Heb jij informatie dat iemand met een mes of andere wapens loopt, meldt dit en voorkom erger!’

De agenten verwijzen in het bericht ook nog naar de mogelijkheid om anoniem wapens in te leveren tijdens de inleveractie tussen 11 en 17 oktober. Zie ook het bericht op pagina 3 in deze krant.


Polsbroek: ‘Liever bij Krimpenerwaard’

polsbroek • Inwoners van Polsbroek willen bij een herindeling van Lopik liever deel uitmaken van de gemeente Krimpenerwaard dan van een gemeente ‘uit het Utrechtse’. Zo bleek tijdens een dorpsgesprek afgelopen week.

De gemeenteraad van Lopik kwam in maart tot de conclusie dat het niet langer door kan als zelfstandige gemeente. Daarvoor is het te klein. Onderdeel van de bestuurlijke opschaling is het aangaan van gesprekken met omliggende gemeenten om te komen tot een of meer fusiepartners. Om goed voorbereid te zijn krijgen de inwoners van de diverse kernen de kans aan te geven waarin hun dorp uniek is. De gemeente Lopik wil daarmee goed beslagen en zelfverzekerd de fusiegesprekken aangaan.

'Schraalvergroting'
In het Dorpshuis van Polsbroek kwamen maandagavond zo'n 40 bewoners af op het dorpsgesprek, het eerste in een reeks die langs de verschillende kernen voert.
Burgemeester Laurens de Graaf merkte meteen dat de Polsbroekenaren de schaalvergroting meer een 'schraalvergroting' vinden. In plaats van een spervuur van vragen uitten zij hun bezorgdheid over het verdwijnen van de voorzieningen. Een fusie zien zij niet zitten, maar zij realiseren zich wel dat aan een bestuurlijke opschaling niet te ontkomen is.

Gespreksleidster Fanny Jonker wist de waardevolle eigenschappen van Polsbroek boven water te krijgen. De onderlinge verbondenheid is er één van. Na de vraag of Lopik in zijn geheel of opgesplitst verder kan gaan ontstond opwinding. De gemeente Krimpenerwaard is qua identiteit een betere fusiepartner dan gemeenten uit het Utrechtse, vonden verschillende inwoners. ''Als Polsbroek in meerderheid verder wil zonder de gemeente Lopik is dat een optie”, zette burgemeester De Graaf uiteen. ''Technisch gezien is een grensoverschrijdende fusie mogelijk.”

Wim Kroone