Mannenplashuis nu 'museum'

schoonhoven • Het bij veel Schoonhovenaren bekende ‘pishokje’ aan het Veer is sinds donderdag Museum Mannenplashuis. In het gebouwtje is een wisselende tentoonstelling te zien, waarbij een voorproefje wordt gegeven van al het moois dat de Zilverstad te bieden heeft.

Voormalig citymanager en voorzitter Ondernemersverenging Michiel van der Schaaf ontvouwde het idee om van het plashuis een museum(pje) te maken. Dit omdat het oorspronkelijke initiatief tot restauratie maar niet van de grond kwam. Na jarenlang te zijn dichtgetimmerd is het ook een periode gebruikt als opslagruimte. Zijn geopperde plan werd positief ontvangen en kreeg snel genoeg draagkracht.
Daarbij kwam het afscheidscadeau van huisarts Groothuis in beeld, die 14 jaar geleden met pensioen ging. Het betrof donaties van zijn patiënten voor het restaureren van het gebouwtje, in totaal een bedrag van 6.000 euro. Groothuis omarmde het idee van Van der Schaaf om een nieuwe koers met het gebouw te varen. "Daarmee is mijn doel om het plashuis in ere te herstellen weliswaar niet bereikt, maar kunnen we het gebouwtje wel behouden en dienen we een cultureel doel”, legt hij uit. De totale restauratie heeft zo'n 20.000 euro gekost. Naast het ontvangen bedrag van de ex-patiënten is een beroep gedaan op sponsors en subsidiefondsen.
Bijna honderd jaar geleden werd het markante bouwwerkje door stadsarchitect Died Visser ontworpen. Zijn kleinzoon Rokus Visser is, evenals zijn vader en opa, ook als bouwkunstenaar werkzaam. Aan hem werd gevraagd of hij de restauratie wilde begeleiden. "Mijn grootvader heeft hier bouwwerken ontworpen zoals de peuterspeelzaal, het plashokje en de helaas niet meer bestaande ULO-school."
Donderdagmiddag werd het 'museum' officieel geopend. Toeristen en inwoners kunnen in het Mannenplashuis een wisselende tentoonstelling verwachten, waarbij ze worden meegenomen in datgene wat het Zilvermuseum en ondernemers te bieden hebben. Het is hiermee het kleinste museum van Nederland, al wordt die claim hier en daar betwist. Hoe dan ook, wie nieuwsgierig is geworden moet snel zijn, want tussen 1 november en 1 april is het museumpje, in verband met de kans op hoog water, gesloten.

Dirk Molenaar