Een groep scholieren van het Krimpenerwaard College liet een Armeense dans zien.
Een groep scholieren van het Krimpenerwaard College liet een Armeense dans zien. Foto: John Wijntjes

Genieten van een middag vol cultuur in Krimpen aan den IJssel

Algemeen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • Bij verschillende zorginstellingen in Krimpen aan den IJssel konden cliënten afgelopen vrijdag genieten van een middag vol kunst en Cultuur.

Helaas, het ging allemaal iets anders dan organisator Marjan de Pee van De Zellingen gepland had. Eigenlijk stond er voor vrijdagmiddag een wandeling van vijf kilometer op het programma. Met verschillende stops, waar mensen bijvoorbeeld konden genieten van muziek en mee konden doen aan culturele workshops. De rolstoelen en de vrijwilligers om die te duwen, waren al geregeld. Alleen werd er zulk slecht weer voorspeld dat er over werd gegaan op plan B. Alle activiteiten werden naar binnen verplaatst. 

Plan B werd echter een groot succes. “Het was fantastisch”, vertelt een enthousiaste Marjan na de tijd. “Het doel was verbinding en interactie tussen verschillende mensen. Dat is geslaagd.” 

Er waren tijdens de kunst- en cultuurmiddag activiteiten in zorgcentrum Crimpenersteyn, bij Het Facet voor cliënten van Tiendhove en Pameijer en in De Tuyter voor mensen die meedoen aan de dagactiviteiten van De Zellingen. Allemaal konden ze meedoen aan een uitgebreid programma vol cultuur. In totaal ging het om zo’n zestig mensen. 

Marjan: “Ik wilde graag iets moois organiseren voor deze groep mensen. Na een moeilijke coronatijd, verdienen zij wel een leuke middag. Op deze manier konden we ze laten deelnemen aan het culturele leven in Krimpen aan den IJssel en ze komen ook nog eens in contact met dorpsgenoten van verschillende leeftijden.” Allemaal goed voor de gemeenschapszin, zo stelt Marjan. 

Met hulp van een subsidie van de gemeente Krimpen aan den IJssel kon ze een mooi programma samenstellen. Met als één van de hoogtepunten een Armeense dans, uitgevoerd door een groep scholieren van het Krimpenerwaard College. “Ze hadden met hulp van hun docenten de kleding helemaal zelf gemaakt. Geweldig”, aldus Marjan. Maar ook de afsluiter van de dag in Crimpenersteyn, een workshop Afrikaanse djembé moet zeker genoemd worden. Marjan: “Ik heb de mensen in tijden niet zo blij gezien.”