Week tegen Eenzaamheid

regio • In 2020 gaf 47% van de volwassen Nederlanders aan eenzaam te zijn; 11% voelde zich 'ernstig eenzaam'. Het is belangrijk dat mensen het gesprek over eenzaamheid en zingeving kunnen aangegaan. Geestelijke Verzorging Thuis vraagt tijdens de Week tegen Eenzaamheid, georganiseerd door het ministerie van VWS, aandacht hiervoor.

Het thema van de Week tegen Eenzaamheid -30 september t/m 7 oktober- is ontmoeting en verbinding. Ingrijpende veranderingen, zoals het verlies van een naaste, van werk, een ongeneeslijke ziekte of beperking (van een naaste), of ouder worden kunnen leiden tot eenzaamheid en vragen over de zin van het leven. Een gesprek over levensvragen en zingeving in een vertrouwde omgeving kan opluchten, helpen bij het nemen van belangrijke beslissingen of perspectief bieden om verder te kunnen. 

Geestelijke Verzorging Thuis is er voor iedereen die behoefte heeft aan ondersteuning bij zingeving en vragen over het leven. Welke levens- of geloofsovertuiging je ook hebt. Geestelijk verzorgers bieden een luisterend oor en geven aandacht en ruimte voor het bespreekbaar maken van vragen. Ze zijn deskundigen op het gebied van levensvragen, zingeving, spiritualiteit en existentiële vragen. Wanneer mensen behoefte hebben over hun levensvragen te praten, kunnen zij zonder verwijzing contact opnemen met het landelijk nummer voor Zingeving en Levensvragen: 085-0043063. Iedereen kan een beroep doen op deze ondersteuning. Voor mensen van 50 jaar en ouder, mensen met een ongeneeslijke ziekte en hun naasten en gezinnen met een kind (t/m 18 jaar) met een ernstige ziekte, is een subsidie beschikbaar. Hierdoor zijn er meerdere gesprekken kosteloos.


www.geestelijkeverzorging.nl