• Uitvaartverzorging is per 25 september vrijgesteld van alle coronamaatregelen.
• Uitvaartverzorging is per 25 september vrijgesteld van alle coronamaatregelen.

Weer meer mogelijk rondom uitvaart

krimpenerwaard • Met het verder versoepelen van de coronaregels per jongstleden zaterdag is er ook op het vlak van uitvaarten ruimte gekomen om beperkingen voor een belangrijk deel los te laten. 

“Dat is goed nieuws”, stellen Cees Kamsteeg en Corneel Krijgsman -beiden directielid van Stoppelenburg Uitvaartverzorging- vast. “Na een intensieve periode waarin de corona-problematiek ook in onze sector veel aanpassingen met zich meebracht, is er nu weer veel meer mogelijk."


Uitvaartverzorging is per 25 september vrijgesteld van alle coronamaatregelen: "We hoeven bijvoorbeeld niet te controleren op de aanwezigheid van een vaccinatiebewijs. Ook de mondkapjesplicht is losgelaten. De basisregels op het vlak van hygiëne blijven wel tot nader order gehandhaafd. Uiteraard stemmen we de wijze waarop de uitvaart in relatie tot ‘corona’ plaatsvindt, altijd af met de familie van de overledene. Heeft men moeite met het loslaten van de regels, dan houden we daar vanzelfsprekend rekening mee en passen we de uitvaart daar op aan. Want ook hier willen we te allen tijden maatwerk verzorgen.”


De nieuwe overheidsmaatregelen brengen ook met zich mee dat er geen limiet meer wordt gesteld aan het maximaal aantal aanwezigen tijdens een uitvaart, weet Cees Kamsteeg. “Uiteraard dient daarbij wel rekening gehouden te worden met de capaciteit van onze uitvaartcentra. Uitgangspunt voor ons is de wens van de familie.”

“De afgelopen anderhalf jaar was voor veel mensen zwaar,” blikt Corneel Krijgsman terug. “Inmiddels zijn we met elkaar in rustiger vaarwater terecht gekomen. In 2020 verzorgden we veel uitvaartplechtigheden die aan corona gerelateerd konden worden. Dit jaar zie je een sterke afname daarvan. Uit de periode die achter ons ligt, hebben we ook een aantal positieve elementen kunnen halen. Het toepassen van livestream-verbindingen is er daar één van. Zo konden mensen, die vanwege de beperkingen niet fysiek bij de uitvaart aanwezig konden zijn, tóch de plechtigheid meemaken. Daar is veel gebruik van gemaakt, tot in het buitenland toe. Voor ons een reden om de livestream te behouden en aan te blijven bieden binnen onze dienstverlening.”


Ook de door de corona-maatregelen ingevoerde ‘condoleance-blokken’ leverden positieve reacties op bij veel families van overledenen. “Men ervoer de indeling in kleinere gezelschappen als ‘intiemer’ en ‘rustiger’”, vertelt Cees Kamsteeg. “Voor ons een reden om ook deze wijze van condoleren aan te blijven bieden. Het zijn voorbeelden van hoe wij mee bewegen met ontwikkelingen en wensen. Stoppelenburg Uitvaartverzorging heeft zorgzaamheid, betrokkenheid en persoonlijke aandacht als kernwaarden. Dat was zo en zal zo blijven in welke omstandigheid dan ook.”