• De onthulling van één van de fotopanelen.
• De onthulling van één van de fotopanelen. Foto: Wijntjes Fotografie

Fotopanelen herinneren aan grote brand

bergambacht • Aan de Meent in Bergambacht is vrijdagmiddag het eerste fotopaneel onthuld, dat herinnert aan de grote brand van Bergambacht (1921). 

Roel Botter, mede-initiatiefnemer en secretaris van de Historische Vereniging Bergambacht, nam samen met burgemeester Roel Cazemier de officiële handeling op zich. 


Dakloos

De overige fotopanelen - met uitleg- staan in het dorp op verschillende plekken die op 3 oktober 1921 werden getroffen door de brand. In totaal gingen op maandag 3 oktober 1921 15 huizen in vlammen op, waardoor 21 gezinnen dakloos werden. Als door een wonder vielen er die dag geen doden en gewonden.

Roel Botter heeft ook een boekje samengesteld met oude foto’s en het hele verhaal achter de brand. Het is te koop bij de plaatselijke boekhandel. 


Zaterdag 9 oktober komt geheel in het teken te staan van wat in de volksmond de Grote Brand van Bergambacht is gaan heten. Gemeente Krimpenerwaard, Brandweer Bergambacht, de Historische Verenging Bergambacht en de Winkelhof trekken hierin samen op.

Om 11.00 en 13.30 uur rijdt een grote stoet historische brandweerwagens door Bergambacht. Tussendoor zijn ze te bewonderen op het Marktplein/Pleinstraat. 

Brandweer Bergambacht heeft, samen met de Veiligheidsregio Hollands Midden, een lespakket samengesteld voor de basisscholen. De lessen worden gegeven door vrijwilligers van Brandweer Bergambacht.


Via de scholen doen kinderen mee met het maken van grote spandoeken. Voor de jongere kinderen is er een kleurwedstrijd. De kleurplaten kunnen 9 oktober ingeleverd worden bij de kraam op het Nederburghplein. 


De Winkelhof organiseert deze dag een fotopuzzel-wandeling langs de fotopanelen. Als beloning krijgen deelnemers aan het eind een kopje koffie op het Nederburghplein.

De Historische Vereniging toont in de bibliotheek een foto-overzicht en oude krantenberichten en documenten. 


Treintje

Het treintje dat van Schoonhoven via Bergambacht naar Gouda reed, stopte die ochtend rond half tien bij station Bergambacht. Het was helder weer en al lange tijd erg droog. De wind waaide stormachtig uit het zuidwesten. Vonken uit de schoorsteen van het ‘puffertje,’ zoals de locomotief ook wel werd genoemd, kwamen op het dak van een schuur van boer Buijssen terecht.

De boerderij van Buijssen stond aan wat nu de Parallelweg is, ter hoogte van het eind van de westelijke bebouwing. De rest is te zien op de fotopanelen.