• John Wijntjes, met de bokaal van de NNP-nieuwsbladfotografie.
• John Wijntjes, met de bokaal van de NNP-nieuwsbladfotografie. Foto: Geurt Mouthaan

John Wijntjes maakt beste nieuwsfoto 2020

Het Kontakt in de prijzen

regio • De in Ouderkerk aan den IJssel woonachtige fotograaf viel in de prijzen met een opname tijdens de wedstrijd Schoonhoven-Alblasserdam afgelopen seizoen. Op de foto heeft het er alle schijn van dat de bal over de doellijn is, iets wat de grens- en scheidsrechter was ontgaan. 

"Er ontstond bij Schoonhoven dan ook commotie over, maar zonder resultaat. Ik wist toen nog niet dat ik het 'bewijs' op mijn camera had staan", blikt John Wijntjes terug. Het bleek een van de weinige gespeelde wedstrijden afgelopen (corona)seizoen: "2020 was voor mij als freelance-fotograaf een beroerd jaar. Opdrachten waren er nauwelijks. Dat zag ik ook terug in mijn productie afgelopen jaar. Ik heb zelfs overwogen niets in te sturen voor de NNP-prijs, maar dat was mijn eer te na. Gelukkig maar, want anders was ik deze prijs misgelopen." 


De jury over zijn winnende foto, die op 18 februari 2020 in Het Kontakt werd geplaatst: ’Wijntjes was de Var op dat moment. Scherpte en scherptediepte. Precies goed. Dit was wat de jury aansprak in dit beeld, alsmede het perfect getimede moment dat de foto genomen werd. Kortom: een prachtige sport-nieuwsfoto!’


John met een glimlach: "Er komt ook wel een beetje geluk bij kijken, hoor. Als je pech hebt focust je camera zich op het net en blijft er weinig van wat daarachter gebeurt over. Ach een beetje geluk mag je ook wel hebben na zo'n jaar..." Het is voor hem de tweede prijs op rij, want vorig jaar won hij met een loeischerpe foto van het 'eiervangen' in Lekkerkerk. Mikt hij stiekem al op een drieluik? "Ik heb de smaak nu wel te pakken, ja", bekent Wijntjes. "Als fotograaf ben je nooit tevreden, maar ik heb inmiddels wel een apart NNP-mapje aangemaakt van in Het Kontakt geplaatste foto's. Eind dit jaar kan de NNP weer een aantal inzendingen van me verwachten. Wie weet!" 


De tweede prijs in deze categorie was voor Geurt Mouthaan, van Kontakt-editie Alblasserwaard. Hij maakte een indrukwekkende foto van jongeren die afscheid nemen van een bij een verkeersongeval omgekomen vriend. De jury: "De compositie, de emotie, de gezichten, de bloemen. Alles hier in beeld laat de kijker in één oogopslag zien wat er gaande is en wat zich hier voor droevige gebeurtenis heeft afgespeeld. Je voelt als kijker ook het ongemak die de fotograaf gevoeld moet hebben tijdens het maken van deze foto. Een sterk beeld, dat direct binnenkomt."

De Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek ging ook naar Het Kontakt. Anne Marie Hoekstra schreef voor editie Alblasserwaard een serie onder de noemer ’Klimaatadaptatie in de Polder’. De jury hierover: ‘Anne Marie dook in het vraagstuk van een regio die in waterstaatkundig opzicht een van de meest problematische is voor beleidsmakers. Ingesloten tussen rivieren vormen de polders van de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden een kwetsbare badkuip, zeker nu het klimaat verandert. De serie is een goed afgewogen geheel, waarin zowel beleidsmakers als 'gewone mensen' aan het woord komen. De artikelen nodigen de lezer uit om ook zelf in beweging te komen. Verdiepend en informatief’.

Een nominatie in deze categorie was er voor de special ‘75 jaar vrij', die ook in de gemeente Krimpenerwaard werd uitgegeven. De jury sprak zijn waardering uit over deze 'bijzonder mooie uitgave wat betreft diversiteit en inhoud': 'Alle facetten worden belicht en ook de keuze van het formaat -half-Berliner- en de opmaak verdienen waardering. De uitwerking van een landelijk thema op lokaal niveau is ijzersterk. Een prachtig voorbeeld van publieksparticipatie, doordat inwoners zelf actief een bijdrage konden leveren. Niet alleen ouderen, ook jongeren komen aan het woord in persoonlijke verhalen. Tenslotte waardering voor de bijzondere foto's in deze special'.


De commerciële A.M. Bandaprijs was voor de Texelse Courant. Zij lanceerden een digitale kaart waarop horecaondernemers die tijdens de lockdown aan bezorgen en afhalen deden zich -gratis- konden presenteren. De Aanmoedigingsprijs Online werd in de wacht gesleept door De Dalfser Marskramer met de videoserie ‘Het geheime bezoek van Sinterklaas in Nieuwleusen'.