Het Bastion 2.0

schoonhoven • Cultureel-centrum Het Bastion in Schoonhoven gaat uiterlijk 1 januari 2022 over in andere handen.

Enkele lokale ondernemers nemen dan het gebouw, het beheer en de exploitatie over van Het Bastion’95. Deze stichting heeft meer dan 25 jaar met alleen vrijwilligers ‘Schoonhoven’s cultuurtempel’ gerund. 

De nieuwe eigenaren willen het gebouw een nieuwe frisse uitstraling geven en een (maatschappelijk) programma voor jong en oud ontwikkelen. Dat betekent dat de bestaande activiteiten en evenementen gebruik kunnen blijven maken van het Bastion, maar het geeft ook kansen voor nieuwe initiatieven. 

Het bestuur van de stichting constateerde afgelopen jaren dat het aantal activiteiten/evenementen toenam, terwijl de inzet met vrijwilligers -vooral van hoofdgebruiker muziekvereniging Tavenu- flink onder druk kwam te staan. Stichtingsvoorzitter René Kuzee: "Hierdoor hebben we gekeken naar de toekomstmogelijkheden en alle opties serieus verkend. In het najaar van 2020 besloten we tot verkoop over te gaan. De gemeente benadrukte het maatschappelijk belang van de huidige functie van het gebouw en dat is wat het stichtingsbestuur zwaar heeft mee laten wegen. Het was geen makkelijk besluit na zoveel jaren van inzet door alle vrijwilligers, maar we zijn verheugd dat de maatschappelijke functie op deze wijze kan worden voortgezet.”

Vervolgens: “Tijdens gesprekken met de betrokken lokale ondernemers bleek al snel dat zij dit maatschappelijke belang onderkenden en bereid waren om het beheer en exploitatie te continueren. Hierbij is een professionele, ervaren horeca-exploitant gevonden om dit vorm te geven.”

De lokale ondernemers zijn ook betrokken bij de ontwikkeling van de nabijgelegen Dika-locatie, waarbij de gemeente het realiseren van 'maatschappelijke vierkante meters' als voorwaarde heeft gesteld. Alexander Renes, één van de lokale ondernemers: "We zochten vooral naar de grootste meerwaarde voor de stad. We willen er daarnaast voor zorgen dat Het Bastion een positieve impuls geeft aan de verschillende gebiedsontwikkelingen, zoals Dika, AZS en de omgeving van het Bastion.”

Kuzee: “Kortom, door de verkoop kunnen bestaande maatschappelijke activiteiten als vanouds doorgang vinden en kunnen nieuwe potentiële gebruikers hun interesse tonen in gebruik van Het Bastion 2.0.”