De chauffeurs in afwachting van het startsein
De chauffeurs in afwachting van het startsein Foto:Jan Timmer

Truckrun 2021: wát een geweldig feest!

krimpenerwaard  • Een heerlijk zonnetje, 105 blinkende vrachtwagens, even zoveel blije chauffeurs en bijrijders en talloze zwaaiende mensen langs de weg. De 2021-editie van Truckrun Krimpenerwaard voor mensen met een verstandelijke beperking was een groot succes. Met dank aan de organisatoren en de vele tientallen vrijwilligers.

"We hebben zo enorm veel mooie reacties gehad", zegt Reneé van Holten, secretaris van het acht koppen tellende bestuur van Stichting Truckrun Krimpenerwaard, op de ochtend na het uitbundige spektakelstuk, terwijl ze door Facebook scrollt. "Ontelbare berichtjes van deelnemers, hun ouders en de chauffeurs. De grote gemene deler: iedereen vond het een fantastische dag. Het feit dat het eindelijk weer 'mocht' en er sprake was van perfecte weersomstandigheden, zal daar ongetwijfeld een rol in hebben gespeeld. Er hing de hele zaterdag een geweldige sfeer. Ook superfijn is dat we volop medewerking hebben gehad van de gemeenten Krimpenerwaard en Krimpen aan den IJssel, de Provincie, het hoogheemraadschap, politie, verkeersregelaars, EHBO en  al die andere vrijwilligers. Iedereen deed het voor de verstandelijk beperkte bijrijders. Hen te zien genieten was onze brandstof."


Het plezier droop er al meteen vanaf op de zaterdagochtend voor Arjenne Timmer namens alle vrijwilligers om 12.00 uur het officiële startsein van de 2021-Truckrun gaf. Dit deed ze door aan het Koekoeksplein in Krimpen aan den IJssel een lint door te knippen. "Ik heb er verschrikkelijk veel zin in", vertelt Dick Griese, bijrijder van truck 53, voordat-ie plaatsneemt naast een stoere chauffeur. "Door 'die corona' hebben we anderhalf jaar nauwelijks iets leuks kunnen doen. En nu mag er eindelijk weer iets."

Ook Alexander Gerats uit Krimpen aan de Lek loopt met pretlichtjes in zijn ogen over het terrein. Hij heeft zojuist zijn keykoord opgehaald en gaat straks aan boord van vrachtwagen 89. "Het is mijn eerste truckrun", zegt hij. "Ik verheug me er enorm op." Een half uurtje later komt de ruim honderd vrachtwagens lange colonne in beweging en trekt het in een lint van glanzend gepoetste trucks de mooie Krimpenerwaard in, toegejuicht en toegezwaaid door duizenden enthousiaste fans, sommigen zelfs gewapend met spandoeken en gezeten op meegebracht tuinmeubilair, inclusief thermosflessen koffie, frisdrank en een biertje. En overal klinken de claxons. Het is duidelijk: de Truckrun Krimpenerwaard is terug na één jaar absentie. 

"We hebben wat dingen moeten aanpassen vanwege corona", weet Reneé van Holten, "Zo kregen we geen vergunning om een feestplein in te richten met eetkraampjes en een deejay. Ook moesten we inventief zijn met de lunchpakketten. Die hebben we afgeleverd aan de chauffeurs en hun bijrijders terwijl ze in de vrachtwagen zaten. Volgens jaar hopen we weer ouderwets uit te kunnen pakken. Want dat er weer een Truckrun Krimpenerwaard moet komen, daar zijn we het met z'n allen over eens!"


Jan Timmer