LEZERS SCHRIJVEN

'We mogen best trots zijn op de Krimpenerwaard'

Hierbij wil ik alsnog reageren op het artikel in Het Kontakt van 31 augustus, onder de kop 'We staan voor grote uitdagingen'. Het betreft het bezoek van Gedeputeerde Meindert Stolk aan de Krimpenerwaard. Het artikel brengt mijns inziens niet de inbreng van de agrariërs naar voren, die bij het werkbezoek waren. Daarom hierbij alsnog een aantal punten die toen aan de orde geweest zijn.

Krimpenerwaard
We mogen best nog trots op de Krimpenerwaard zijn, ondanks dat er geen grootschalige ruilverkaveling en peilverlaging heeft plaatsgevonden. Daardoor is het karakteristieke van deze regio, met zijn veenputjes, griendjes, eendenkooien enz.,  intact gebleven. Veelal zijn de boerderijen van generatie op generatie overgenomen met liefde voor het gebied en vak (als boer en tegelijkertijd landschapsbeheerder). De Krimpenerwaard heeft bewezen uitermate geschikt te zijn voor melkveehouderij en daarbij is de enorme hoeveelheid aan natuurwaarden in stand gehouden.

Bodemdaling
Agrarisch Krimpenerwaard heeft een bodemdaling van gemiddeld 3 mm per jaar. Dit is bodemdaling door o.a. oxidatie, 'wegzijging' naar de  4 meter dieper gelegen Zuidplaspolder, onttrekking ten bate van drinkwater enz. Maak de problemen niet groter dan ze zijn, maar doe eerst onderzoek naar de hoeveelheid bodemdaling door oxidatie. Meten is weten en door juist te meten wordt er geen euro eigen of gemeenschapsgeld over de balk gesmeten en kunnen eventueel de juiste maatregelen worden genomen.

Natuur
De Krimpenerwaard is zeer rijk aan natuurwaarden. De agrariërs dragen hun steentje bij, bijvoorbeeld door deelname aan agrarisch natuurbeheer. De gemeente Krimpenerwaard stemde een paar jaar terug voor het onteigenen in het kader van het Natuurnetwerk Nederland. Dit jaar stemde ook de provincie Zuid-Holland voor onteigening tbv natuur. Een zware mokerslag voor de agrarische sector en de Krimpenerwaard. Zolang er organisaties zijn die wel een nieuwe beschermstatus over de Krimpenerwaard leggen omdat dat mogelijk is door soortenrijkdom, maar daarnaast oproepen tot meer beschermde natuur en niet de natuurwaarden van agrarisch Krimpenerwaard willen zien en benoemen, blijft deze geldverkwistende en boerengrondroof plaatsvinden.

Stikstof
Het gaat ons niet alleen om duidelijkheid maar vooral om eerlijkheid, zowel voor PAS- melders, niet-melders als 'interimmers'. Deze horen allemaal gelegaliseerd te worden.

Flora/faunabeheer
De enorm uit de hand gelopen ganzenpopulatie en Amerikaanse rode rivierkreeftpopulatie vraagt om een veel strengere aanpak. Dit juist ook om de aanwezige natuurwaarden in balans te houden. Ook de storingssoorten zoals de ridderzuring, distels, brandnetel, jacobskruid enz. moeten een strengere aanpak hebben, om overwoekering tegen te gaan en overlast te voorkomen voor nu en later.

Maar het wordt bovenal tijd dat de boer beschermd wordt voordat die goedkope landschapsbeheerder uitgerookt is.


Gerrit Boer,
Stolwijk.