• De presentatie van het historisch kwartetspel.
• De presentatie van het historisch kwartetspel. Foto: Dirk Molenaar

Sparen voor historisch kwartetspel

stolwijk • Historische Vereniging 'Oud Stolwijck' is er kien op om regelmatig van zich te laten horen. Na het overweldigende succes van het historisch plakboek is nu, opnieuw in samenwerking met de Coop-supermarkt, een 'historisch kwartetspel' uitgebracht. Daarmee kunnen belangstellenden op een leuke manier de rijke geschiedenis van Stolwijk beleven.

"Met 'Heel Stolwijk Plakt' hebben we precies twee jaar geleden de gehele Krimpenerwaard aangestoken", aldus een trotse Arie Burggraaf. Als voorzitter van de historische vereniging blikt hij terug op de vorige actie. "Je ontmoet mensen, er waren ruilbeurzen, geweldig. Ook de samenwerking met Gerrit de Jong van de Coop was zeer fijn." 

Dan is het altijd de kunst om dit met een volgende actie te overtreffen. Eerder dit jaar werd vanuit De Jong het idee geopperd om een kwartetspel samen te stellen over Stolwijk. "Wij werden als bestuur enthousiast en zijn ermee aan de slag gegaan", maakt Burggraaf duidelijk. "Er is veel werk voor verzet, maar het eindresultaat mag er zijn."

"Samen met nog twee andere leden van de vereniging heb ik de onderwerpen bepaald", vertelt Jacklyn Koot. Zij is actief bestuurslid en heeft haar tanden gezet in het project. Uiteindelijk is het gelukt om 25 onderwerpen te bepalen, zoals eetgewoonten, media, Stolkse boeken, boerderijen, spoorlijn enzovoort. Vervolgens zijn per onderwerp vier kaarten gemaakt met een foto en een stukje tekst. "Verrassend is bijvoorbeeld ook 'Stolks Struif''. Veel mensen kennen het als de cabaretgroep, maar het is ook een gerecht. Zo is het niet alleen cultureel maar ook culinair aanwezig in dit kwartet", legt Jacklyn uit. Niet geheel toevallig liggen de kaarten van de brandweer bovenop de stapel. "Als oud-medewerkster van de brandweer mocht deze uiteraard niet ontbreken", glundert ze.


Ieder huishouden in Stolwijk heeft afgelopen week twee kaarten ontvangen om de actie onder de aandacht te brengen. Vrijdagmiddag werd het eerste kwartetspel symbolisch overhandigd aan Gerrit de Jong, eigenaar van de Coop-supermarkt. Tot eind oktober is de mogelijkheid om het kaartspel bij elkaar te sparen. Bij iedere tien euro aan boodschappen ontvangt de klant twee kaarten. Ongetwijfeld zullen de komende weken ruilbeurzen gaan ontstaan om het spel compleet te maken.

De start van de actie betekent ook de afronding van het project. Nu kunnen de pijlen weer op volgende uitdagingen gericht worden.

Jacklyn wil daarbij aangeven dat de vereniging zit te springen om nieuwe mensen. "Er ligt voor jaren werk op voornamelijk het gebied van digitalisering. Daarnaast organiseren we ledenavonden, brengen bulletins uit en werken mee aan acties zoals het kwartetspel. We hebben nieuwe medewerkers hard nodig om dit te kunnen blijven doen", benadrukt ze.


Dirk Molenaar