'Heerlijk dat het weer kan'

Driedaags evenement op Goudasfalt

krimpenerwaard • Liefhebbers van kunst in vele vormen weten waar ze 10, 11 en 12 september moeten zijn: aan de Gouderaksedijk 33. Met Marco Goudriaan, zelf kunstenaar en vice-voorzitter van Krimpener Kunst Waard, lopen we vast denkbeeldig over het uitnodigende Goudasfalt-terrein.

“Heerlijk dat we weer een Kunststroming mogen organiseren”, stelt Goudriaan glimlachend vast. “En mooi ook dat we dit keer met Goudasfalt en kunstenaarsvereniging de Firma van Drie mogen samenwerken: twee organisaties die net als wij bruisen van het enthousiasme. Prettig is ook dat het evenement wordt ondersteund door de gemeenten Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard, het StreekFonds Krimpenerwaard en diverse andere organisaties. Mede hierdoor kunnen we een pracht van een driedaagse neerzetten."

Op vrijdag 10 september is de openingsavond van 19.00 tot 12.00 uur. Op zaterdag en zondag is het Goudasfalt-complex toegankelijk van 12.00 tot 18.00 uur. De entree is gratis. Goudriaan: "We verwachten rond de vijfhonderd bezoekers, voornamelijk liefhebbers van kunst in allerlei vormen. Maar het zou natuurlijk ook drukker kunnen worden. Geen probleem, want er is genoeg ruimte op het voormalige industrieterrein."

Het publiek krijgt komend weekeinde een keur aan kunst voorgeschoteld, zorgvuldig geballoteerd door de organisatie. “We verwelkomen 35 kunstenaars uit het hele land”, vervolgt Marco Goudriaan. "Hun creaties zijn zowel binnen als in de buitenlucht te zien. Een deel ervan exposeren we in containers, die worden aangeleverd door Materieeldienst Bergambacht. Het publiek mag rekenen op staande en hangende kunst, schilderijen, fotografie, beeldend werk, keramiek, objecten en levende kunst van bijvoorbeeld kunstenaars die performances komen geven. Ook vinden op zaterdag en zondag optredens plaats van zangkunstenaars. Ina van Schaik is aanwezig om kunstzinnige jeugdeducatie te geven. Ook leuk: de horecafaciliteiten en winkeltjes van Goudasfalt zijn geopend. Kortom: er is voor iedereen wat te beleven tijdens Kunststroming 2021.”

Dat Kunststroming koos voor de Gouderaksedijk als locatie heeft met verschillende factoren te maken. "Onze voorgaande vier edities vonden plaats in de directe omgeving van twee andere Krimpenerwaardse rivieren: de Lek en de Vlist”, vertelt Marco Goudriaan. "Ditmaal was de Hollandsche IJssel aan de beurt. We kwamen al snel terecht bij de mensen van Goudasfalt, stuk voor stuk fantastische vrijwilligers die met elkaar een superplek beheren en invullen. We zijn erg blij met hen en onze andere partners en strijken met Kunststroming met veel plezier neer op de grens van de Krimpenerwaard en Gouda. Dat zullen we bij de volgende aflevering van dit evenement overigens opnieuw doen. Over twee jaar om precies te zijn. Dan kunnen we hopelijk nog groter uitpakken. We worden dit jaar nog wat geremd door de corona-maatregelen. Het zou voor iedereen heerlijk zijn als we daar straks van verlost zijn.”