Open Monumentendag Gouda

gouda • Tijdens Open Monumentendag zijn in Gouda vijftig monumenten te bezoeken. Deze zijn op zaterdag 11 september van 10.00 tot 17.00 uur en zondag 12 september van 12.00 tot 17.00 opengesteld.

Open Monumentendag staat in het teken van het landelijk gekozen thema Mijn Monument is jouw Monument, Gastvrijheid in Gouda. Vandaar de openstelling van nogal wat (voormalig) religieuze gebouwen met als primeurs het nog in aanbouw zijnde Islamitisch Centrum Assalam, de Oranjekerk, de Kleine of Armenkerk en het Kerkgebouw van de Vergadering van Gelovigen. Een bijzondere vermelding verdient het Pijnacker Hordijkgemaal aan Schielands Hoge Zeedijk, dat voor het eerst sinds jaren weer wordt opengesteld.

Speciaal naar aanleiding van het thema is een wandeling langs 800 jaar Goudse gastvrijheid gemaakt waarvan een gidsje is samengesteld. Zowel dit wandelgidsje als het totale programma van Open Monumentendag is verkrijgbaar bij diverse boekhandels, de VVV, de Chocoladefabriek, het Huis van de Stad en op de dag zelf bij het Centrale Informatiepunt in het Stadhuis op de Markt.

Een overzicht en een uitgebreide beschrijving van de opengestelde monumenten staan op de website www.monumentenstad.nl of www.openmonumentendag.nl/gouda. Bij een aantal monumenten is een kort filmpje opgenomen waarin de monumenthouder vertelt over zijn/haar monument. Voor het bezoeken van een aantal monumenten en evenementen is reserveren verplicht. Ook is reserveren nog mogelijk voor de deur van het monument op de dag zelf, maar dan is er het wel het risico dat het gewenste tijdslot reeds is volgeboekt. In en om de monumenten zijn ook dit jaar diverse activiteiten gepland.