Goudse brandweer op televisie

gouda • Van het zoeken naar een trouwring die in een ondergrondse vuilcontainer is gevallen tot het blussen van een grote brand aan de Marconistraat. In het RTL5-realityprogramma 'Als de brandweer..' wordt een kijkje in de keuken van de brandweer gegeven. In de nieuwe serie is de hoofdrol voor de brandweer Gouda en Hillegom.

Vorig jaar was de eerste serie 'Als de brandweer' bij RTL5 te zien, waarin het korps Rotterdam werd gevolgd. Dat de keuze voor de vervolgserie op Gouda is gevallen, is volgens de Goudse bevelvoerder Peter Tuithof een logische: "Wij hebben zoveel specialismen in huis, waarvan de meeste te zien zullen zijn. Alleen hadden we nog een mooie duikuitruk gewenst, maar dat zat er niet in." 


Bij iedere uitruk werd de bodycamera ingeschakeld. "In het begin was dat een beetje onwennig. Je moet extra opletten wat je zegt en goed kijken dat je de juiste veiligheidsmiddelen draagt, maar het wende snel. Terug in de kazerne werden de bestanden uitgelezen en op de harde schijf gezet." 


Van het ruwe materiaal werd een grove montage gemaakt. Tuithof: "Die bekeken we met de ploeg, waarbij ik een toelichting op de uitruk gaf. We houden te allen tijde de regie in eigen handen. Als we een item niet geschikt vinden voor uitzending, dan gebeurt het ook niet. Er is dus geen enkele opname die wij niet gezien en goedgekeurd hebben. Daarnaast hebben we ons ook te houden aan de privacyregels, ook voor burgers." 

Een jaar filmen leverde een schat aan materiaal op. Na montage bleven er zes afleveringen over, maar er is nog materiaal over voor twee extra afleveringen. 

De eerste aflevering van 'Als de brandweer..' is te zien op donderdag 2 september op RTL5, aanvang 20.30 uur.