‘Partner van iemand met autisme. Praat erover'

stolwijk • In Stolwijk gaat eind september een gespreksgroep voor partners van mensen met (een vermoeden van) ‘hoogfunctionerend autisme’ van start.

Doel is het delen van ervaringen, het uitwisselen van advies en tips en ontdekken dat leven met iemand met ASS (Autisme Spectrum Stoornis) uitdagingen met zich meebrengt. Voor het hele gezin.


Hoogfunctionerend ASS

“De focus ligt op hoogfunctionerend ASS”, vertelt Astrid Palthe van de Nederlandse Vereniging voor Autisme. “Dat wil zeggen ASS bij mensen met een normale dan wel bovengemiddelde intelligentie. Alle deelnemers willen in principe verder met hun partner, want ze houden van hem/haar. Maar hoe doen ze dat en redden ze dat wel? Want er gebeurt zo vaak iets dat ze niet begrijpen. Herkenning en erkenning is daarom de rode draad in een groep. Je wordt eindelijk geloofd.”


De gespreksgroep is volgens Palthe ‘informeel en heeft geen therapeutisch doel’: “De groep heeft een eigen gespreksleiding, die bestaat uit betrokken vrijwilligers die ervaringsdeskundig zijn. In eerste instantie kunnen vanwege de coronabepalingen maximaal zes belangstellenden deelnemen, later kunnen we desgewenst uitbreiden. De deelnemers bepalen gezamenlijk de onderwerpen van gesprek."


Driftbuien

Roelie Struyk uit Gouda weet als ervaringsdeskundige wat het betekent om partner van iemand met hoogfunctionerend ASS te zijn. 


“Toen we net getrouwd waren, ontdekte ik al snel kenmerken bij mijn man van wat later autisme bleek te zijn. Hij kreeg soms zomaar driftbuien bijvoorbeeld, waar ik enorm van schrok. Later kreeg hij een burn-out. Na zestien jaar tobben, diverse therapeuten, ruzies en toch ook goede momenten, zagen we een film over autisme waarin we veel herkenden. ‘Jullie hebben een goede relatie, maar de bal van autisme zit tussen jullie in. Die moet kleiner worden,’ zei de psycholoog, die de diagnose stelde bij mijn man.”


Steun

Het advies luidde om lid te worden van de Nederlandse Vereniging voor Autisme. “Daar kreeg ik veel steun, ik kon mijn verhaal kwijt. De NVA vroeg mij of ik gespreksgroepen voor partners in de regio Gouda wilde gaan leiden. Dat heb ik dertien jaar gedaan.”


Spanningen uit de omgeving kunnen bij haar man leiden tot overprikkeling. “Als partner krijg je dat over je heen, terwijl het niet altijd op jou als persoon is gericht. In het begin pas je jezelf te veel aan en word je leeggezogen. Je moet jezelf terugvinden en je grens stellen. We zijn nu dertig jaar getrouwd en door kennis en inzicht in autisme redden we het samen. Door inzicht hebben we weer uitzicht.”


In de op te zetten gespreksgroep in de Krimpenerwaard kunnen de deelnemers ervaringen uitwisselen, gevoelens uiten en elkaar helpen met praktische tips en handvatten. Iedereen kan meedoen. 


Voor meer informatie en aanmelding: partnervan.nva.ZH@autisme.nl