• Het Tour for Life-team tijdens de uitzwaaidag.
• Het Tour for Life-team tijdens de uitzwaaidag. Foto: Dirk Molenaar

Tour for Life: fietsen vanuit Italië naar huis

'4DDH' maakt zich op voor krachtproef

schoonhoven • In alle vroegte verzamelde zich zaterdagmorgen een grote groep wielrenners bij Basta Coffee aan de Schoonhovense Voorhaven. Genietend van dampende koffie en koek maakten ze zich op voor de zogenaamde 'uitzwaaidag'. 

"Dit is een traditie geworden, we doen dit nu voor de vijfde keer", legt Peter van Schaik uit. "Met vrienden en familie maken we een week voor vertrek een ronde door de regio. Vanmiddag sluiten we met een biertje af bij Fausto." 


Peter is de spreekbuis namens het Tour for Life-team '4DDH', wat staat voor 'Voor Daniel Den Hoed'. Met in totaal negen personen vormen ze een team om zoveel mogelijk geld in te zamelen. Vergelijkbaar met Alpe d'Huzes, maar dan acht dagen lang en ruim 1.200 kilometer.


Nagenoeg iedereen kent iemand die overleden is aan kanker. "Mijn vader is in 1990 overleden aan deze ziekte", vertelt Peter. Zijn vader was vroeger een bekende bakker in de Lopikerstraat in Schoonhoven. "Zes jaar geleden wilde ik daar aandacht aan geven en ben mij gaan inzetten voor dit goede doel, ook vanwege de sportieve prestatie. En nu merk je dat je eraan verslaafd bent, een soort verliefd", lacht hij. Inmiddels staat het bijeengebrachte sponsorgeld voor dit jaar op bijna 19.000 (!) euro. De verwachting is dat dit bedrag de komende dagen nog enkele duizenden euro's omhoog gaat.

Vrijdag 27 augustus vertrekken de wielrenners richting het Noord-Italiaanse dorpje Bardonecchi, vlakbij de Franse grens. Na een dag rust start op zondag de eerste etappe met direct twee zware beklimmingen. De volgende dagen is het de Alpen uitrijden, dwars door Frankrijk, waarna de Vogezen en Ardennen wachten. De laatste etappe eindigt op zondag 5 september in het Limburgse Valkenburg. 

Al met al een loodzware tocht, maar Peter is er gerust op: "We hebben de afgelopen periode veel getraind. We zijn blij dat het door kan gaan. Nu gaan we echt los", geeft hij met een stalen gezicht aan.


In totaal bestaat het team uit negen personen. Een viertal begeleiders zorgt ervoor dat het de wielrenners aan niets ontbreekt. Diana is een van die begeleiders: "Wij zorgen voor eten, drinken, slaapgelegenheid en niet onbelangrijk: de was." 


Sponsoren van team 4DDH is mogelijk via: www.tourforlife.nl/4ddh


Dirk Molenaar