LEZERS SCHRIJVEN

‘Strenge voorwaarden opleggen aan TenneT’

In het artikel in Het Kontakt van 10 augustus over TenneT probeert de wethouder vooral de indruk te geven, dat hij beperkte mogelijkheden heeft om de netbeheerder te dwingen de plannen aan te passen. Het zou beter zijn als de wethouder zich allereerst afvraagt, wat nodig is om de situatie van de vele omwonenden in de ruime omgeving van TenneT in de toekomst draaglijk te maken.
Ondanks alle gevoerde gesprekken trekt TenneT zich nog steeds niets aan van de omwonenden. Het gaat met de nieuwe transformator brutaal nog dichterbij zitten. Apparatuur wordt niet volledig in een geluidshuis ondergebracht. Te duur. Voor wie de financiële positie van TenneT bestudeert, is de conclusie onvermijdelijk: het geld klotst tegen de plinten op. TenneT bekijkt per vestiging waar ze mee weg kunnen komen. Kennelijk wordt Krimpen als een makkelijke prooi gezien. In Vijfhuizen - een nieuw transformator-verdeelstation - is alle apparatuur separaat ingepakt, hoewel er in de verre omtrek geen mens woont. Het geluid bij de dichtstbijzijnde woningen bedraagt maximaal 27 dB(A). Waarom moet er in Krimpen aan den IJssel een andere norm geld
en? 
Botik vraagt de gemeenteraad het beleid van B&W te corrigeren. De transformator zou zo gebouwd moeten worden, dat het geluid gedurende de nacht op de zes meetpunten op het fietspad achter de woningen ruim onder de 35 dB(A) ligt. Geluidssterkte dient permanent te worden gemeten. Evenals strenge handhaving van de nieuwe limiet. Tot slot willen we benadrukken dat plaatsing van de nieuwe transformator, dichtbij de terreingrens van TenneT, vlak naast de woningen, door ons uitdrukkelijk wordt verworpen.

Namens BOTIK,

Peter van Noorden en Kees van Rees.