• Iman Alweso: 'Je moet moeite doen om je dromen uit te laten komen'.
• Iman Alweso: 'Je moet moeite doen om je dromen uit te laten komen'. Foto: Dirk Molenaar

Syrische Iman Alweso thuis in K’waard

stolwijk • De Syrische Iman Alweso (23) is voor velen in de regio geen onbekende. De komende weken verwacht ze haar definitieve verblijfsvergunning. Deze jongedame is een goed voorbeeld van een geslaagde en snelle integratie. Ze studeert, doet vrijwilligerswerk, is ambitieus en beheerst de Nederlandse taal goed.

“Ik volg een opleiding tot opticien en ben nu klaar met het tweede jaar”, vertelt Iman. Na de zomervakantie start het derde en laatste jaar. Daarna is haar wens om door te studeren voor oogarts. “Maar dat is nog een lange weg”, geeft ze aan. ”Er is niets makkelijk in het leven. Je moet moeite doen om je dromen uit te laten komen.” 


Het afgelopen schooljaar liep ze stage bij Specsavers in Gouda. Inmiddels is ze goed op de hoogte van wat nu in de mode is: grote, ronde glazen. Ze kan zelfstandig ogen opmeten, contactlenzen controleren en de algehele gezondheid van een oog bepalen. Klanten krijgen deskundig advies, zoals de beste ontspiegelde glazen voor mensen die veel achter een beeldscherm zitten. Doordat ze zich goed inzette, mag ze de komende tijd bij Specsavers blijven werken.

Op dit moment heeft Iman geen paspoort of identiteitsbewijs van haar Syrische afkomst. Het enige wat op papier staat is een aantekening in het ‘familieboekje’, een soort trouwboekje. Daarin staat dat haar vader en moeder getrouwd zijn en zijn de kinderen ingeschreven met geboortedatum. Zonder identiteitsbewijs kan ze niet terug naar haar geboorteland. Nou is dat vooralsnog sowieso niet mogelijk, omdat ze dan direct wordt opgepakt.

Oorspronkelijk komt de familie Alweso uit Aleppo, in het noordwesten van Syrië. Een stad die behoort tot de oudste steden ter wereld. Haar geboortehuis werd tijdens een bombardement vernietigd. Vanuit de grensstreek met Turkije kwam vader Alweso in 2016 als eerste naar Nederland. Iman en een oudere zus zouden eerst hun studie afmaken in Turkije. Verslechtering van de omstandigheden maakte echter dat de overige familieleden in het jaar daarop volgden. Na de gebruikelijke procedure kwamen ze in Stolwijk te wonen.

Het is moment is bijna daar dat ook Iman, in navolging van haar ouders, een definitieve verblijfsvergunning ontvangt. Daarmee krijgt ze een Nederlands paspoort en kan ze eindelijk de status van vluchteling van zich afwerpen. Kan het nog fout gaan? "Nee, dat komt goed”, aldus de zelfverzekerde jonge vrouw. "Ik heb geen problemen gemaakt, mij ingezet met vrijwilligerswerk, een studie gevolgd, geen boetes gekregen en me de taal snel eigen gemaakt.” Eerder dit jaar kreeg ze landelijke bekendheid doordat haar afbeelding werd afgedrukt op een affiche van het Rode Kruis. Dit leverde haar een primeur op: de eerste vrouw met een hoofddoek in een Nederlandse Rode Kruis-campagne.


Dirk Molenaar