• Huishoudelijke hulp vanuit de Wmo is volgens Krimpen bedoeld voor mensen die het niet zelf kunnen betalen.
• Huishoudelijke hulp vanuit de Wmo is volgens Krimpen bedoeld voor mensen die het niet zelf kunnen betalen. Foto: Stockfoto

Minister dreigt Krimpen met ingrijpen

krimpen aan den ijssel • VWS-minister Hugo de Jonge heeft de gemeente Krimpen aan den IJssel opgeroepen het besluit om een inkomenstoets te hanteren voor het recht op huishoudelijke hulp, terug te draaien. Gebeurt dit niet voor 15 oktober, dan sluit de minister niet uit dat hij ingrijpt. 

Wethouder Hugo van der Wal is vooralsnog niet onder de indruk: “Een eventuele vervolgprocedure zien we met vertrouwen tegemoet. Of wij blijken een punt te hebben en de wet klopt niet of de wet klopt wel, maar dan krijgen we structureel te weinig geld voor deze taak.” Naast Krimpen aan den IJssel heeft ook Leusden een dergelijke aanmaning van de minister gekregen. 

Beide gemeenten willen inwoners die draagkrachtig genoeg zijn om zelf huishoudelijke hulp te betalen, uitsluiten van de Wmo-voorziening. Die is volgens de gemeenten bedoeld voor mensen die het niet kunnen betalen. Zij krijgen daarin inmiddels steun van meerdere gemeenten, waaronder Amsterdam.

Sinds de invoering van het abonnementstarief, waarvoor huishoudens zoveel Wmo-diensten kunnen afnemen als ze willen, zagen de gemeenten de aanvragen voor huishoudelijke hulp in de ‘welgestelde postcodegebieden’ sterk toenemen. Het geld komt daardoor terecht bij de verkeerde doelgroep, menen zij. Maar de minister heeft ze nu laten weten dat alleen het Rijk inkomensbeleid mag voeren. Volgens De Jonge passen de maatregelen niet binnen de kaders en uitgangspunten van de Wet maatschappelijke ondersteuning. 

Wethouder Hugo van der Wal in een reactie: “Vanuit alle fracties in de gemeenteraad kreeg ik ruime steun in de strijd tegen de ongewenste effecten van het abonnementstarief in de Wmo. Want zeg nu zelf: het kan toch niet de bedoeling zijn dat mensen die zelf huishoudelijke hulp kunnen betalen of altijd een particuliere schoonmaakhulp hebben gehad, hiervoor bij de gemeente aankloppen? Dit gaat ten koste van de gemeenschap. En het zorgt er ook voor dat mensen die echt huishoudelijke hulp nodig hebben die hierdoor soms niet op tijd krijgen.” Daarom kiest Krimpen aan den IJssel er volgens Van der Wal voor om ook iemands inkomen te betrekken bij het onderzoek of diegene wel of niet huishoudelijke hulp vanuit de Wmo kan krijgen. “Ook als iemand boven de inkomensgrens zit, vindt er een volledig en zorgvuldig onderzoek plaats, zodat niemand onterecht buiten de boot valt.” Van der Wal zegt een eventuele vervolgstap met vertrouwen tegemoet te zien: "Een volgende stap vanuit het ministerie kan een procedure zijn om de betreffende gemeentelijke verordening te laten vernietigen. Daar zullen wij dan beroep tegen aantekenen bij de Raad van State, waarbij we worden ‘gedekt' door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Daaruit zal moeten blijken of we een punt hebben.”