• Lisanne Spelt.
• Lisanne Spelt. Foto: Dirk Molenaar

'Spek & Spelt': onderscheidend in huiselijke sfeer

schoonhoven • Lisanne Spek (32) startte onlangs haar lunchroom 'Spek & Spelt' in De Oude Apotheek aan de Haven 67. De naam doet vermoeden dat twee personen deze zaak runnen. Niets is minder waar. Spelt is een verwijzing naar de eenvoud, het graan spelt. Daarnaast is het een knipoog naar haar meisjesnaam Peltenburg. 

"Ik heb een achtergrond in de zorg; ik ben lange tijd in dienst geweest bij Gemiva", vertelt een enthousiaste Lisanne in de gezellig aangeklede lunchruimte.  "Ik was begeleidster van mensen met een verstandelijke beperking. Na verloop van tijd vond ik niet meer de juiste uitdaging in het werk." Ze merkte dat het bereiden van gerechten haar meer voldoening gaf. De volgende stap was koken in opdracht. "Dat is de start geweest van mijn cateringbedrijf Spek & Spelt." Vorig jaar deed Lisanne mee aan 'De Vliegende Start, een initiatief vanuit de Oude Apotheek om aankomende ondernemers te begeleiden naar het daadwerkelijk starten van een eigen bedrijf. "Het heeft mij enorm geholpen", kijkt ze terug. Dat haar lunchroom is gevestigd in De Oude Apotheek is dan ook niet toevallig. "Ik was bezig met een ander pand, maar dat ging niet door. In overleg met Lia Steeman van De Oude Apotheek is uiteindelijk gekozen voor deze locatie."

TIP
De lunchroom is ook de toegang tot het TIP, het Toeristisch Informatie Punt. Dat betekent dat er aanloop is van mensen die op zoek zijn naar bezienswaardigheden en activiteiten in de regio. "We kunnen elkaar zo versterken", geeft de gastvrouw aan.

Een lunchroom is geen gelegenheid zoals een restaurant waar gedineerd kan worden. Een bewuste keuze omdat Lisanne ook een gezin heeft, dat uiteraard de nodige tijd en aandacht vraagt. Daarmee is niet gezegd dat ze een 'gewoon' broodje kaas, koffie of gebak serveert. "Ik probeer mij wel te onderscheiden door er iets anders van te maken." Ondertussen prikkelt de geur van verse boterkoek met gember en citroen de neusvleugels. "Een combinatie die je niet vaak tegenkomt. Het is een heerlijke koek", glimlacht ze.

Oude foto's
Om de sfeer extra te verhogen in het pand zijn aan de wand oude foto's te zien van Schoonhoven. Direct valt de foto op van Trees en Jo Purnot. Zij hadden jarenlang een verf- en behangzaak, even verderop aan de Haven, vlakbij het Stadhuis. "Dat zijn mijn opa en oma", licht Lisanne toe. "Mijn oma leeft nog en was bij de opening op zaterdag 17 juli. Met deze foto's creëren we een huiselijke sfeer en laat ik iets zien van de geschiedenis van de stad én een stukje van mijn familiegeschiedenis." Toch ontbreekt er nog één puzzelstukje in de fotocollage. Een afdruk van de apotheek in bedrijf zoals veel Schoonhovenaren die nog kennen. "Mocht iemand in het bezit zijn van een dergelijke foto, laat het me weten. Dat zou een mooie aanvulling zijn."

Dirk Molenaar