• Yael van Heemst is tegenwoordig alleen in het weekend nog in Krimpen te vinden.
• Yael van Heemst is tegenwoordig alleen in het weekend nog in Krimpen te vinden. Foto: aangeleverd

Ambitieuze Yael van Heemst ligt op koers

Sport

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • Yael van Heemst kijkt terug op een prima eerste jaar op de Juniorenacademie. “Het was af en toe best pittig, maar ik heb weer stappen kunnen zetten”, stelt het Krimpense judotalent tevreden vast.

Het was los van alle coronaperikelen een bijzonder jaar voor Yael (19), die voor het eerst op eigen benen stond. “Ik heb een kamer in het topsporthotel op Papendal. Daarvandaan ga ik dagelijks naar school en volg ik de trainingen.” 

Over die trainingen gesproken: dat is zware kost voor de tweedejaars junior, die naast leeftijdsgenoten ook nationale toppers in haar trainingsgroep terugvindt. “De hele Olympische judoselectie traint op Papendal, onder wie de bronzen medaillewinnares Sanne van Dijke. Nu was ik op mijn vorige sportschool -Judoschool De Korte in Hoogvliet- ook flink wat tegenstand gewend, maar het is een uitdaging om met zo’n beetje de hele nationale top te sparren. In het begin kwam ik fysiek nog tekort, maar je raakt steeds meer aan het niveau gewend.” 

Examen
Ook op school ging het crescendo. “Na vorig jaar het eerste deel van mijn vwo-examen te hebben gehaald, heb ik nu de overige vakken afgerond. Ook dat was af en toe best zwaar, zeker als toetsen en judotoernooien samenvielen. Ik heb me georiënteerd op een vervolgstudie, wat psychologie is geworden aan de Radboud Universiteit. Daar heb ik veel zin in.”

Alleen maar goed nieuws dus vanuit het nationaal sportcentrum. Daarbij kon Yael ook nog eens het nodige eremetaal op toernooien bijschrijven. In februari maakte ze een succesvol debuut bij de senioren door zilver te winnen op de European Open in Praag. “Vanwege corona was er geen juniorentoernooi, reden waarom ik bij de senioren uitkwam. Dat ging goed, alleen verloor ik in de finale nipt.” 

Haar meest recente prijs, na goud in Zagreb bij de senioren en goud in Coimbra (Portugal) bij de junioren, is een eerste plaats afgelopen maand op de Junior European Judo Cup, wederom in Praag. 

EK en WK
Yael kijkt daarmee met vertrouwen vooruit naar de twee toptoernooien, die er nu aankomen: het EK in Luxemburg (september) en het WK in Italië (oktober). Daar komt de Krimpense, die eerste staat op de plaatsingslijst, uit in de juniorenklasse tot 78 kilo. “Ik ben inmiddels druk bezig met de voorbereiding. Het doel is in beide gevallen een podiumplaats, maar zoals je op de Olympische Spelen hebt kunnen zien ligt bij judo winnen en verliezen heel dicht bij elkaar.”

Daarover gesproken: droomt ze stiekem al eens van deelname aan het hoogst haalbare, de Olympische Spelen dus..? “Dat is nog wel heel ver weg”, blijft ze realistisch. “Eerst maar eens een tweede jaar op de Juniorenacademie volgen en  progressie blijven boeken. Dan zien we vanzelf waar het toe leidt.”