• Wouter van Midden in actie.
• Wouter van Midden in actie. Foto: Wijntjes Fotografie

Tweekamp: Hollanders verslaan Friezen

vlist • Met een verschil van 11.55 meter won de Hollandse equipe zaterdagmiddag in Vlist de 78ste tweekamp van de Friese fierljeppers, die het vooral bij de mannen lieten afweten. Thuisspringer Thomas van Midden zette met een sprong van 20.78 meter de toon.

Organisator polsstokclub Vlist kan terugkijken op een geslaagde tweekamp, waarin elke spring(st)er vier keer mocht springen. De verste afstand telde mee voor het klassement. De felle zijwind zorgde ervoor, dat de technisch betere springers, mits zij massa in de polsstok konden ‘gooien’, in het voordeel waren. De lichtgewichten in de jongens- en meisjescategorie waren in hun eerste pogingen een prooi van de wind. Een onvrijwillige duik in het water, wat spectaculaire acties voor het talrijke publiek opleverde, was meerdere keren het gevolg.

Door de polsstok wat schever in het water tegen de wind in te plaatsen perste de Vlister springster Suzanne Mulder, die uitkomt in de meisjescategorie, er een verrassende sprong van 15.41 meter uit. Alle acht vrouwen, die in het tweede wedstrijddeel sprongen, kwamen niet in de buurt van deze afstand. De Hollandse junioren – met nationaal kampioen Reinier Overbeek uit Benschop in de gelederen – gingen gelijk op met hun Friese opponenten. De vrouwen sprokkelden enkele metertjes winst. De Jaarsveldse Demi Groothedde (15.14 meter) en Julia van Eijk (14.96 meter) maakten het verschil.

Het gewicht van de wedstrijd kwam terecht op de schouders van de Hollandse mannen, die dit keer voor een groot evenement fris aan de start verschenen. Vlistenaar Wouter van Midden was de eerste die uit zijn slof schoot. "Ik begon met twee slechte sprongen, maar door in te spelen op de weersomstandigheden landde ik in mijn derde poging na 19.28 meter in het zandbed. Mijn laatste poging was nog 6 cm verder.”

Slechts drie Topklassers, onder wie zijn broer Thomas, slaagden erin verder te springen. "Ik had meteen door hoe ver en scheef ik de polsstok moest zetten om de wind te trotseren,” vertelde Thomas van Midden na zijn winnende sprong van 20.78 meter. "Ik was sowieso gemotiveerd om vooral tegen de Friezen goed te presteren. In mijn laatste twee pogingen nam ik meer risico, maar dat leverde louter natsprongen op.”

De Fries Sytze Bokma (20.54 meter) gaf zijn provinciegenoten nog enige hoop op een positief resultaat, maar alleen Ysbrand Galama (19.22 meter) kon in zijn en het spoor van de Hollandse mannen blijven. De winst in de tweekamp leverde na afloop dolle taferelen op. Alle Hollandse springers en hun coach Kenneth Broos sprongen vanaf de schansen in het water. De Friezen, die de vorige tweekamp in Friesland verrassend wonnen, namen het verlies sportief op. Zij kijken al vooruit naar de nationale titelstrijd in Burgum op zaterdag 18 september. In eigen huis komen zij doorgaans beter voor de dag dan op vreemde bodem.

Wim Kroone