• Vlnr: Laura de Jong, Joanie Doelare, Julia van Harten en Shasvin Bhoelai.
• Vlnr: Laura de Jong, Joanie Doelare, Julia van Harten en Shasvin Bhoelai. Foto: Dirk Molenaar

'Het is een grote familie geworden'

Einde priklocatie 'De Waard'

Het is nog maar vier maanden geleden dat vaccinatielocatie 'De Waard' uit de grond werd gestampt. Opdracht was om snel en veilig honderden tot meer dan duizend mensen per dag te kunnen vaccineren. Die missie is meer dan geslaagd. Minste punt van zorg bleek de onderlinge samenwerking. Vrijwel iedere medewerker geeft het 'familiegevoel' aan; de basis voor deze geoliede machine.

"Vanaf de eerste dag vond ik het hier geweldig", geeft Laura de Jong uit Berkenwoude aan. "Ons doel is bijna bereikt dat zoveel mogelijk mensen zijn gevaccineerd. Ik vind het ontzettend jammer dat het nu ophoudt. Het is onderling erg gezellig met elkaar." 

Tactiek
Als bloedafnamemedewerkster in het Groene Hart Ziekenhuis heeft ze zich, naast haar vaste baan van 24 uur per week, ingezet als prikker en vaccinatievoorbereider. Haar tactiek voor het zetten van de prik was afleiding en snelheid. "Ik leid de mensen af door met ze te praten en ondertussen zit de prik erin", glimlacht ze.

In de afgelopen vier maanden heeft ze veel collega's uit de zorg leren kennen met verschillende achtergronden en disciplines. Dat met name heeft ze als zeer positief ervaren.

Rust
Belangrijk is dat iedere bezoeker zich op zijn gemak voelt, begeleid wordt en na het vaccineren een kwartier rust neemt. Joanie Doelare uit Rotterdam is een van de gastvrouwen met ook een administratieve taak in het proces. "Veel mensen hebben vragen over bijwerkingen van het vaccin, vooral over het Janssen-vaccin", legt ze uit. "Per drie kwartier rouleren we qua functie zodat het heel gevarieerd is."

Door corona kwam ze eind vorig jaar in een reorganisatie terecht met ontslag als gevolg. Na een paar maanden zonder werk solliciteerde ze bij de GGD. In het gesprek laat de vriendelijke host duidelijk ontvallen dat het stoppen van de functie haar aan haar hart gaat. "Ik krijg nog terugkoppeling of er mogelijk elders een plaatsje voor me is. Zo niet, dan moet ik op zoek naar een andere baan."

'Vanaf de eerste dag vond ik het hier geweldig'

Arts
De uit Suriname afkomstige Shasvin Bhoelai is in India opgeleid tot arts. Sinds drie jaar woont hij in Nederland en is nu bezig voor zijn BIG-registratie. Daarna kan hij als basisarts het ambt uitoefenen. Via de GGD is hij de afgelopen tijd ingezet als vaccinatie-coördinator.

"Ik kreeg de kans om in India de opleiding te doen. Een mooie uitdaging om de wereld te verkennen en mijn roots te ontdekken. Ik heb daar veel kennis opgedaan."

Nu de locatie is gesloten denkt hij ook aan de mogelijkheid om zich in het buitenland in te zetten. "Dolgraag zou ik daarin een coördinatierol willen vervullen. Echter is mij niet bekend of dit nu buiten Nederland mogelijk is." 

Na 15 augustus komt hij niet werkloos thuis te zitten. Shasvin was al werkzaam op de priklocatie Gouda en zal daar zijn huidige taak blijven vervullen. Hij ziet dit als een tijdelijke invulling in de opmaat naar een vaste baan.

Superteam
Zondag sloot de priklocatie in Bergambacht. Even na 14.00 uur werd de laatste prik gezet. "We zijn de afgelopen weken flink afgeschaald wat betreft het aantal prikken", zegt locatiehoofd Julia van Harten. "We staan nu op ongeveer vijf- a zeshonderd vaccinaties per dag. Je hoeft nu ook niet vooraf een afspraak te maken."

Voorheen werkte ze bij de KLM in een soortgelijke job. Door de coronacrisis is ze daar weggegaan. "De functie hier in de sporthal verschilt niet zoveel met wat ik deed op de luchthaven. Het leiden van een team, voorraadbeheer en mensen welkom heten; het is in grote lijnen bijna hetzelfde. Ik blijf alleen nu met beide benen op de grond in plaats van in de lucht."

Julia blikt terug op een fijne periode waarin een hoog saamhorigheidsgevoel is opgebouwd. "Het was een superteam, ondanks dat je dagelijkse wisselende medewerkersgroepen hebt. Het is een grote familie geworden", maakt ze duidelijk trots kenbaar.

KLM
Het KLM blauw heeft ze nu definitief ingewisseld voor nagenoeg dezelfde bedrijfskleur van de GGD. Na 15 augustus start ze als locatiehoofd in Leiden. Naast Alphen a/d Rijn en Gouda blijft dit voorlopig een vaste locatie.