• Struinen langs de kramen tijdens de eerste editie van 'Proef de Krimpenerwaard.
• Struinen langs de kramen tijdens de eerste editie van 'Proef de Krimpenerwaard. Foto: Stephan Tellier

'Oogst- en Streekmarkt' brengt veel bezoekers op de been

Promotie gezond eten uit eigen regio

schoonhoven • Ja dus. Het werd een meer dan geslaagde dag met ruim tweeduizend bezoekers.

Een van de deelnemers is Anneke van der Velden uit Lekkerkerk. Haar kraam staat vol jam en siroop, gemaakt van fruit uit de eigen boomgaard aan de Schuwacht. Ook Gideon de Ridder uit Krimpen aan den IJssel is vertegenwoordigd. Hij lijkt een vreemde eend in de bijt met zijn kraam vol wijn, honing en olijfolie uit Kreta. Toch ligt het in lijn met de gedachtegang: hoge kwaliteit en geproduceerd door kleine boeren. Koploper is nog steeds kaas volgens Adrie van Eijk van de kaasboerderij uit Vlist. Hij merkt veel vraag naar vooral twintigplus- en kruidenkaas.

"Samen met de Stichting Promotie Krimpenerwaard hebben wij als Voedselfamilie Krimpenerwaard deze dag georganiseerd", legt coördinator Charlotte Diepenhorst uit. In de voorbereiding merkte ze veel enthousiasme van bedrijven om deel te nemen. "In deze periode van het jaar zijn ook veel toeristen. Die komen juist op dit soort activiteiten af."

Het Springerpark is een ideale locatie gebleken met vooral veel ruimte. Daarnaast werd het evenement opgewaardeerd met een terras en een mogelijkheid om te suppen.. BIZ Schoonhoven zette Willem Willemsen in, die bereid was de gehele dag met een huifkar door de stad te rijden. Bezoekers van de markt konden zo gratis gebruik maken van een pendeldienst naar het Springerpark.

De Voedselfamilie Krimpenerwaard werd enkele jaren geleden opgericht. "Er bleek niet zoveel kennis en overzicht van wat we hier allemaal aan streekproducten hebben", vertelt Arike Mijnlief uit Lekkerkerk. "Ons eerste wapenfeit was vier jaar geleden: een foodfestival in het Streekmuseum in Krimpen aan den IJssel. Daarna volgden nog enkele andere evenementen met een onderbreking door corona."

Ze is initiatiefnemer, voedingsdeskundige en noemt zich lachend 'the grandmother' van de familie. De Voedselfamilie Krimpenerwaard is een zusje van de Voedselfamilie Zuid-Holland. Deze laatste gaat meer over onder andere innovatie, nieuwe oogsten, koeiensoorten en bodemonderzoek. "Belangrijkste doel is te zorgen voor een eerlijke route naar gezond eten uit de eigen regio." Arike onderstreept daarbij dat de diversiteit in de polder groter zou mogen zijn. Het is de veengrond die beperkingen geeft. Daarom wordt steeds gezocht naar nieuwe oplossingen en mogelijkheden. Op www.voedselfamiliekrimpenerwaard.nl is alle informatie hierover terug te vinden.


Dirk Molenaar