'Bestudeer aanvraag TenneT zorgvuldig'

krimpen a/d ijssel • Wethouder Anthon Timm van Krimpen aan den IJssel dringt er bij raadsleden op aan om de aangevraagde omgevingsvergunning van TenneT goed te bestuderen.

De netbeheerder wil op korte afstand van de bebouwing een nieuwe transformator plaatsen op het schakelstation. Dit omdat de bijna vijftig jaar oude 'hindertrafo' die er nu staat aan vervanging toe is. Bewoners, die zich hebben verenigd in de actiegroep BOTIK (Beperking Overlast Trafo Krimpen aan den IJssel), zien dat niet zitten en vrezen dat de nieuwe transformator voor nog meer geluidshinder gaan zorgen. 

De raad dient na de zomer een 'verklaring van geen bedenkingen' af te geven. Timm benadrukt in de raadsinformatiebrief dat het weigeren van deze verklaring alleen mogelijk is indien daar goede (ruimtelijke) argumenten voor zijn. 


Vragen

In de procedure heeft de gemeente volgens Timm de mogelijkheid om eenmaal vragen te stellen. "In overleg met milieudienst DCMR wordt bepaald welke vragen er moeten worden gesteld om antwoord te krijgen op de vraag waarom de gekozen locatie het beste voor de inwoners is en er ook op lange termijn geen hinder voor hen ontstaat." 


Niet voldoende gehoord

Timm heeft in een gesprek met een directielid van TenneT aangegeven dat bewoners en de raad zich niet voldoende gehoord voelen door de netbeheerder. Die zou onvoldoende duidelijk hebben gemaakt hoe de keuze voor de locatie tot stand gekomen is. Ook een flyer die bij bewoners is bezorgd riep vragen op. "TenneT gaf aan dat zij zeer frequent met de bewoners in gesprek zijn en veel vragen hebben beantwoord. Hun beeld week dus af van ons beeld." TenneT heeft toegezegd dat zij raad en bewoners beter mee gaan nemen in de keuzes en afwegingen. 


Timm voerde tevens een gesprek met vertegenwoordigers van BOTIK. Die hebben vragen gesteld over de hoeveelheid geluid die de transformator mag produceren en hoe de handhaving eruit gaat zien.