• De drachtige ree verscheen voor de wildcamera.
• De drachtige ree verscheen voor de wildcamera. Foto: Staatsbosbeheer

Wildcamera legt pasgeboren reetje vast

krimpenerwaard • Een wildcamera maakte eind juni unieke beelden van een pasgeboren reetje in de Krimpenerwaard. Boswachters Ties Ittmann en Ivan Broer van Staatsbosbeheer zijn lyrisch. 

Broer had de camera opgehangen vlakbij een plek waar reeën graag rusten. Al snel verscheen er een drachtige reegeit in beeld. Dat is volgens Ittmann al bijzonder. “Je ziet het jong schoppen in de buik. De reegeit gaat vervolgens buiten beeld onder een boom liggen voor de bevalling. Na de geboorte zie je haar het jong drooglikken. Een dag later huppelt het kleine reetje vrolijk rond. Echt supertoffe beelden.”


Rust

Hij houdt de locatie geheim, om verstoring te voorkomen. “Als we die bekend zouden maken, gaan heel veel natuurfilmers en –fotografen op zoek naar het reetje. Dat willen we niet hebben. Het reetje en zijn moeder hebben rust nodig.”


Dat het is gelukt om moeder en jong in beeld te krijgen is volgens Ittmann uniek. “We zitten hier niet op de Veluwe. De populatie reeën in de Krimpenerwaard is klein; bij elkaar gaat het misschien om tien à vijftien dieren. Als je dan met een wildcamera een bevalling van een reegeit vastlegt, is dat echt bijzonder.”


Hij vindt dat zijn collega Broer, die momenteel van zijn vakantie geniet, alle credits verdient. “Ivan is al twintig jaar boswachter in de Krimpenerwaard en beschikt over veel gebiedskennis. Maar het is wel ook een beetje geluk. Toen Ivan de beelden op de computer zag, was hij zelf ook compleet verrast.”


Dekking

De geboorte van een reetje is voor de boswachters een teken dat het goed gaat met de soort. “De beelden maken duidelijk dat de Krimpenerwaard een geschikt leefgebied is voor reeën. Er is voor hen voldoende voedsel en dekking te vinden. Voor ons is het ook een bewijs dat natuur en recreatie prima samen gaan.”


Floris Bakker