• Leon Houtzager (r) wordt bijgestaan door topadvocaat Gerard Spong.
• Leon Houtzager (r) wordt bijgestaan door topadvocaat Gerard Spong. Foto: aangeleverd

Gerechtshof wil Krimpense predikant horen

Algemeen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Het gerechtshof in Den Haag wil dominee Anthonie Kort van de Krimpense Mieraskerk horen. Dit naar aanleiding van de aangifte die activist Leon Houtzager deed tegen de predikant. 

Kort heeft zich volgens de activist schuldig gemaakt aan discriminatie. In een brief die de predikant begin vorig jaar schreef aan de gemeenteraad zou hij hebben aangezet tot haat tegen homoseksuelen. 

De uitspraak van het gerechtshof is het gevolg van een zogenaamde artikel 12-procedure die Houtzager is gestart tegen het Openbaar Ministerie. De officier van justitie in Rotterdam vond dat de uitspraken die Kort deed in de brief weliswaar beledigend voor homoseksuelen, maar die zouden vallen onder de vrijheid van godsdienst. Houtzager was het daar niet mee eens. Mogelijk komt er nu alsnog een zaak tegen de dominee. 

Indicatie
Houtzager, die zich in de zaak bij laat staan door topadvocaat Gerard Spong, is tevreden met de tussenuitspraak. “We zijn er nog niet, maar vervolging komt nu wel een stap dichterbij.” Advocaat Gerard Spong voegt toe: “Een beklaagde wordt alleen gehoord als er een goede kans bestaat op vervolging. We mogen er uiteraard nog niets uit afleiden, maar het geeft wel een indicatie waar het naartoe gaat.”

Overigens is er nog een tweede aangifte binnengekomen bij het Openbaar Ministerie. De aangever en zijn advocaat zullen ook gehoord worden. Het is nog niet bekend wanneer het onderzoek verder gaat. Houtzager verwacht dat dit ergens in oktober zal gebeuren. Eerst wordt de tweede klager en zijn advocaat gehoord. Daarna krijgt de predikant en zijn eventuele advocaat de kans om op beide aangiftes te reageren. Pas daarna zal er uitspraak gedaan worden. Daar mogen alle partijen bij aanwezig zijn.