west betuwe • Een routekaart gaat inwoners van West Betuwe inzicht verschaffen hoe de gemeente in 2050 energieneutraal kan worden.

"We hebben in de discussie over de Regionale Energie Strategie 1.0 gemerkt dat onze opgave om te komen tot die energieneutraliteit, zowel bij de inwoners als bij de gemeenteraad, nog vele vragen en onduidelijkheden kent", schrijft het college aan de raad. "Dat is dan ook de voornaamste de reden dat we een adviesbureau hebben gevraagd om voor ons een pad naar energieneutraal in 2050 te schetsen en om aan te geven welke energiebronnen daartoe bij kunnen dragen."

Eerst is daarbij inzichtelijk gemaakt waar de gemeente nu staat. Op basis van onder andere de Klimaatmonitor, aangevuld met de projecten die we in het kader van het bod RES 1.0 hebben benoemd (beleidskader zon, zon op dak en de 14 bestaande windturbines), is de actuele stand van zaken inzichtelijk gemaakt. Daarna is er een verwacht eindbeeld gemaakt, gebaseerd op de meest realistische route richting energieneutraal (conform de Klimaatwet; 95 % CO2 reductie in 2050). 

Twee scenario's

Dit is vervolgens vertaald in een tweetal scenario's: 1. het eerste scenario is een 2030 scenario op basis van de huidige trends en ontwikkelingen, waarbij er enkele variaties zijn gemaakt om 55 % CO2 reductie ten opzichte van 1990 te behalen conform de RES en het Gelders Energie Akkoord (GEA). 2. het tweede scenario is een 2050 klimaatneutraal scenario, waarbij inzicht wordt gegeven in de haalbaarheid van het doel om in 2050 klimaatneutraal1 en energieneutraal2 te zijn.