• Het Marechausseemuseum in Buren is in de afgelopen paar jaar bijna volledig vernieuwd.
• Het Marechausseemuseum in Buren is in de afgelopen paar jaar bijna volledig vernieuwd. Foto: Rob Zantinge

Twee tentoonstellingen in het Marechausseemuseum

Algemeen

BUREN • Het Marechausseemuseum in Buren is in de afgelopen paar jaar bijna volledig vernieuwd. Op de eerste etage van het voormalig Koninklijk Weeshuis begint het verhaal van de Marechaussee met de nieuwe tentoonstelling ‘De krijgsmacht beschermt wat ons dierbaar is’. In ‘De Gouden Kamer’ zijn de schatten uit de collectie bijeengebracht in een bijzondere ambiance. Beide tentoonstellingen zijn sinds zaterdag te bekijken.

Om de Koninklijke Marechaussee beter te leren kennen, is het belangrijk een goed beeld te krijgen van de organisatie waar zij deel van uitmaakt. De Nederlandse krijgsmacht zorgt voor de veiligheid van iedereen in Nederland en beschermt ons tegen geweld binnen én buiten onze grenzen. Militairen verdedigen Nederland, de (economische) belangen en bevriende landen. Ze ondersteunen niet alleen bij dreiging, maar ook bij rampen. De krijgsmacht beschermt alles wat ons dierbaar is. In de tentoonstelling maken de bezoekers kennis met de krijgsmacht in de breedste zin van het woord; van organisatiestructuur tot kosten, zowel letterlijk als figuurlijk, en van missies tot nationale inzet.

Film
Een wandvullende film neemt het publiek mee door de dagelijkse werkzaamheden van hen die zich inzetten voor onze vrede en veiligheid.
De museumbezoekers kunnen in de wereld van de krijgsmacht stappen en kennismaken met de mensen in het uniform. Acht militairen van de Koninklijke Marine, Koninklijke Landmacht, Koninklijke Luchtmacht en Koninklijke Marechaussee vertellen openhartig over hun werk. Over de positieve, maar ook over de zware kanten ervan. En over de keuzes die zij maken, dilemma’s die ze tegenkomen en de invloed van hun bijzondere werk op hun persoonlijk leven.

24 uur per dag
Werken bij de krijgsmacht is geen gewone loopbaan en kan langdurige gevolgen hebben op het persoonlijk welzijn van militairen én hun omgeving. Het leidt niet zelden tot een vorm van PTSS, Post Traumatisch Stress Syndroom. Het is bijzonder werk, onder hoge druk, waarbij militairen in het uiterste geval bereid zijn met hun leven betalen. Ook dát is in de tentoonstelling te zien. Dat het werk aan de andere kant ook veel voldoening geeft, is te beluisteren in de interviews met militairen uit alle krijgsmachtdelen.

Bewerkte krissen
Op de begane grond van het museum is een unieke zaal ingericht: de Gouden Kamer. Hier komt al het moois uit de collectie bijeen; van schilderijen tot onderscheidingen, van gedenkborden tot zilverwerk en van uniformen tot fraai bewerkte krissen. De zaal is door publiek te bezoeken, maar kan ook gehuurd worden voor vergaderingen of recepties. Zelfs diners in een bijzondere ambiance, in het grootste monumentale pand van de stad Buren, zijn mogelijk. Boven de ovalen, op maat gemaakte vitrinetafel hangt hét pronkstuk van het museum: een speciaal ontworpen kroonluchter, vol bijzondere objecten.

De Gouden Kamer biedt het Marechausseemuseum de gelegenheid een groter deel van de collectie te laten zien dan normaal mogelijk is. Wie nieuwsgierig is naar de verhuurmogelijkheden in dit bijzondere monument, kan per mail contact opnemen met de afdeling reserveringen via reserveringen@marechausseemuseum.nl.

Ook te zien...
‘Dossier Oss’, roerige tijden in aanloop naar de Eerste Wereldoorlog; ‘Marechaussees van Oranje’, de dilemma’s van marechaussees in de Tweede Wereldoorlog; ‘Ik beloof trouw’, de mens in het uniform; ‘Zij aan zij’, de groeiende rol van vrouwen bij de Koninklijke Marechaussee; ‘Memento Mori’, gedenk hen die vielen tijdens de uitoefening van hun werk voor onze vrijheid, waaronder Wachtmeester der Eerste Klasse van de Koninklijke Marechaussee, Jeroen Severs uit Buren; ‘Het M-lab’, ga zelf aan de slag en ontdek wat de Marechaussee allemaal doet.
Er zijn in het museum activiteiten voor alle leeftijden. Bij de kassa kan naar alle activiteiten worden gevraagd. En buiten, bij de auto’s, is het ook zéker de moeite waard even te gaan kijken. Wie durft de zwaailichten aan te zetten?

Speciale gelegenheden
Verjaardagsfeestje, bruiloft, receptie of vergadering in een bijzondere ambiance? De medewerkers van het Marechausseemuseum vertellen er graag over. Een mailtje sturen naar info@marechausseemuseum.nl kan ook.
Meer informatie over activiteiten en tentoonstellingen staat op www.marechausseemuseum.nl.