Willem Snel voor zijn geliefde school in Meteren. Het afscheid zal hem zwaar vallen.
Willem Snel voor zijn geliefde school in Meteren. Het afscheid zal hem zwaar vallen. Foto: Cees Hoogteyling

Meester Willem Snel gaat met pensioen

Algemeen

METEREN • Meester Willem Snel zwaait op 31 december af als directeur van de Meester Aafjesschool in Meteren. Hij kwam op 15 augustus 1978 als jonge onderwijzer met zijn plunjezak uit Amsterdam-Noord naar Buurmalsen. 

Het was zeker geen liefde op het eerste gezicht. Maar hij is toch enorm verknocht geraakt aan de schoonheid van de Betuwe. Trouwde met Erna, die hij ontmoette tijdens een feestje in Deil, samen kregen ze één zoon.

Geen onbekende

Willem Snel is in de regio zeker geen onbekende. In de ruim 43 jaar is Snel aan verschillende scholen directeur geweest. Na Buurmalsen heeft hij dertien jaar gewerkt aan de Jan Harmenshof in Geldermalsen. En vervolgens naar Rumpt en Rhenoy, waar toen gesproken werd over een fusie tussen deze twee scholen.

Snel: “Ik ben blij dat beide scholen nog goed functioneren. Een hoogte punt in Rhenoy was wel de vriendschapsband die we hadden met een school in het Franse Conquereille. Met de kinderen van de groepen zes, zeven en acht hadden we een uitwisseling. Dat was een beleving”

In 1997 werd hij gevraagd directeur te worden van de Meester Aafjesschool in Meteren. Op het schooltje waren 63 leerlingen. Toen de wijk Kalenberg ontstond, kwam er een nieuwe school. Veel jonge gezinnen kwamen er te wonen. De school, die enkele jaren geleden het 175-jarig bestaan vierde, groeide uit tot een school met ruim 400 kinderen. Op de Plantage is een nieuwe school gebouwd. Het aantal kinderen in de wijk Kalenberg gaat krimpen, de school heeft nu nog 260 leerlingen.

De oorbel

Over zichzelf zegt Snel: “Ik ben geen gemakkelijk mens, dat weet ik best. De mensen vonden het misschien wel vreemd dat ik een oorbel draag. Die is van mijn betovergrootvader geweest, hij droeg er twee, de andere wordt bewaard in de kluis. Die oorbel hoort bij mij. Net als ik altijd het gevoel heb gehad dat de kinderen, die aan mij op school worden toevertrouwd, bij mij horen.”

Ik kan wel wat onverschillig lijken, maar ik zal ze missen. “Ik moet er nog niet aan denken om niet dagelijks meer naar Meteren te rijden. Ik zal mijn tijd anders moeten invullen. Ik heb wel hobby’s, mijn tuin, lezen en misschien iets meer met ons campertje weg.” 

Snel weet ook best dat er wel eens op- of aanmerking waren op het onderwijs en op het team. “Er wordt weleens tegen me gezegd; ‘Dat hebt u toch wel gehoord’. Daarop heb ik altijd gereageerd: ‘als ze niet bij me zijn geweest om het probleem te bespreken, kan ik er niets aan doen.’ Ik sta met mijn mensen voor het beste van het kind.”

Daltononderwijs

Snel is blij dat de school destijds heeft gekozen voor het onderwijsconcept van dalton. “Twintig jaar geleden zijn we officieel erkend. De talenten van een kind zijn zo belangrijk voor het verdere leven. Ik heb dat in mijn jeugd ervaren. Ieder kind is anders, ieder heeft zijn eigen talenten. Hun talenten moeten ze benutten. Daltononderwijs is bedoeld om kinderen effectiever te leren werken. Door informatie zo aan te bieden dat het bij de leerlingen past. De leerstof afstemmen op de leerling, dan heeft het de interesse van de leerling. Nogmaals: geen enkel kind is hetzelfde en daltononderwijs is geschikt voor ieder kind. De basisscholen zullen hier rekening mee moeten houden.” 

Snel is er trots op dat vorige maand op zijn Daltonschool een groot landelijk congres is gehouden. Voor Snel is basisonderwijs een belangrijke stap voor het verdere leven. Zeker in deze tijd dat er crisis is moet alles in het werk worden gesteld de school open te houden, vindt de vertrekkende onderwijzer. Er moet niet onderschat worden wat de nadelige gevolgen zijn voor de kinderen als de school sluit.

De laatste dagen zullen zeker niet ongemerkt aan meester Willem Snel voorbij gaan.

Cees Hoogteyling