Nieuwbouw: 30% in sociale segment

west betuwe • De gemeente West Betuwe wil dat volgend jaar tenminste 30 procent van de nieuwbouw in het sociale en ook nog eens 30 procent in het middeldure segment wordt gerealiseerd. 

Deze doelstelling is de afgelopen maand nog eens herbevestigd in de prestatieafspraken voor 2022 die de gemeente heeft gemaakt met de huurdersorganisaties en woningcorporaties. De gemeente wil tot 2030 honderd extra sociale huur- en koopwoningen bouwen op grond van de gemeente en bij transformatiepanden. Tot 2024 moeten de eerste 40 woningen worden gebouwd.

De partijen verstaan onder sociale huurwoningen met name huurwoningen die in beheer zijn bij een toegelaten instelling en bij voorkeur bij de in West Betuwe werkzame corporaties. "Het beheer van sociale huurwoningen door de corporaties levert namelijk meer aandacht op voor het welzijn van de bewoner en de leefbaarheid van de woonomgeving." Wanneer een particuliere partij sociale huurwoningen realiseert, moeten deze woningen in een gelijk speelveld met de corporaties worden gebracht. Dat betekent dat er voorwaarden gesteld worden met betrekking tot de aanvangshuur, het inflatiepercentage, de exploitatietermijn (tenminste 40 jaar) en de huishoudinkomens. 

Middenhuur

Ook worden de mogelijkheden onderzocht dat corporaties ook middenhuur-woningen gaan bouwen. Er wordt bijvoorbeeld gedacht aan 24 eenheden aan de Prinses Marijkeweg in Geldermalsen.
De prestatieafspraken die de gemeente met de partijen maken zijn een uitvloeisel van de gemeentelijke woonvisie. Daarin gaat het om bescherming van het unieke landschappelijke kwaliteiten en het dorpse karakter van West Betuwe met haar 26 kernen. Voor elke inwoner moet een passende woning haalbaar en betaalbaar zijn. De doorstroming van ouderen wordt gestimuleerd, evenals het faciliteren van koopstarters. Ook bieden de partijen ruimte voor huisvesting van inwoners die structureel overlast veroorzaken. Verder is er aandacht voor bijzondere doelgroepen en voor gezond en veilig wonen, nieuwbouw voor ouderen bij voorzieningen, leefbaarheid, zelfredzaamheid en armoede en verduurzaming van woningen. Woningbouw moet passen bij de aard en schaal van de gemeente. Extra groei is mogelijk in de A2-corridor.