• Klaartje de Heus en Gert Timmerman.
• Klaartje de Heus en Gert Timmerman. Foto: Cees Hoogteyling

Tijd voor politieke verversing

meteren • Als jonge ondernemer kwam Gert Timmerman (71) vanuit Amersfoort naar het Rivierengebied om zich als boekhouder hier definitief te vestigen. Hij koos Buurmalsen als basis. Al snel kwam hij in contact met het familiebedrijf van Sjef de Heus op De Kijfakker en ging daar de administratie verzorgen. Toen de vier kinderen van Klaartje en Sjef groter waren, ging Klaartje (77) de lopende administratie doen en Gert verzorgde het fiscale gedeelte daarvan. Het bleef niet alleen bij de administratie. Ze gingen samen de politiek in. Beiden kwamen in de raad van de oude gemeente Geldermalsen.

Bezige bij

Er wordt wel eens gezegd, ‘dat is een bezige bij’. Dat geldt zeker voor Klaartje de Heus. Opgegroeid in Meteren werd ze apothekersassistente en had de benodigde papieren voor een drogisterij. Zij speelde korfbal bij Animo en zat in het toenmalige waterpoloteam van de zwemvereniging De Steenvliet. Was altijd in het zwembad De Steenvliet te vinden. Sjef leerde ze kennen als vriend van haar broer Tem. Klaartje: “Vanaf het begin had ik mijn hart aan hem verloren. We wisten al vroeg van elkaar wat voor vlees we in de kuip hadden. We hebben samen vier kinderen. Onze zoon Dorius heeft het bedrijf overgenomen en wij verlenen nog hand en span diensten. Hier is altijd wel iets te doen. Vroeger hadden we onder andere hier een slachterij. Nu is het vleesveebedrijf, paardenstalling en minicamping onder de naam ‘De Kijfakker’.”

Politiek

Twintig jaar geleden is Klaartje in de politiek gerold. Met Jo van Ewijk in Deil, die toen voor de (PvdA) in de raad zat, waren ze bevriend. Klaartje: “Jo was altijd politiek gezien een felle. De mens stond voor hem op de eerste plaats. Dat sprak me erg aan. Het belangrijkste gebod voor mij is dan ook; ‘heb uw naaste lief als u zelve’. Door mijn geleverde politiek commentaar, gaf hij als antwoord; ‘Niet langs de zijlijn klagen, pak de zaken zelf op en ga er wat aan doen’. Zo kwam ik dus in de politiek. Door er met onze boekhouder Gert over te praten, hij had ook het nodige commentaar, besloten wij een nieuwe partij op te richten. Met hulp van anderen is toen Dorpsbelangen geboren.”

De partij heeft wel aangetoond bestaansrecht te hebben. Op dit moment zit Klaartje, die jarenlang fractievoorzitter is geweest, met zeven leden in de raad en de partij heeft twee wethouders. Gert Timmerman heeft bijna twee periodes deel uitgemaakt van de raad in de voormalige gemeente Geldermalsen. Gert is tot op dit moment voorzitter van Dorpsbelangen. Voor hem is het nu de tijd om het stokje over te dragen aan een jongere generatie. 

'Ouderen moeten op tijd plaats maken voor jongeren'

Ook Klaartje houdt het na de verkiezingen in maart voor gezien. Beiden vinden dat dit het moment is voor verversing. Ze willen nog graag wat anders gaan doen. Dat zal wel gescheiden zijn.

Andere uitdagingen

Klaartje hoopt dat haar nog wat jaartjes zijn gegeven om leuke dingen te doen. Daarover zegt ze: "De camping is de laatste jaren drukker geworden, of dat nu komt door de Corona, of dat onze mooie streek meer in de belangstelling komt, dat weet ik niet. De gasten ontvangen en ze wegwijs maken en attenderen op al het mooie wat we in ons Rivierengebied hebben. De kleinkinderen een beetje verwennen en zeker niet in de laatste plaats samen met Sjef nog een leuke tijd te hebben. Verder zie ik wel wat er op ons pad komt. De vrije tijd zal wel gauw zijn ingevuld.” 

Klaartje is tot op heden nog blij en trots dat de zwemplas De Steenvliet, ook wel de plas van Klaartje genoemd, door haar toedoen openblijft voor zwemmers.

Gert heeft voldoende hobby's. Hij stopt definitief met de politiek. Hij blijft actief in het historisch genootschap Tricht en gaat lezingen geven over energie transitie.