Afbeelding

Cheque van 4000 euro voor Benthe

Algemeen

GELDERMALSEN • Medeleerlingen van groep 1 en 2 van de Ida Gerhardt Academie, zetten zich in om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de Stichting Benthe.

Met dat geld hoopt de Stichting een bijdrage te kunnen leveren in de kosten die nodig zijn voor de oogbehandeling, die de 14-jarige Benthe moet ondergaan, in Boston. Deze kosten worden niet door ziekenfondsen betaald en toch moet zij jaarlijks naar Boston in Amerika voor een behandeling. 

Dit om te voorkomen dat ze blind wordt. Leerlingen van groep 1 en 2, klasgenoten van Benthe, zijn in actie gekomen en hebben maar liefst 1580 zakken pepernoten verkocht. Dat heeft het mogelijk gemaakt dat er donderdag een cheque van 4000 euro aan Benthe kon worden aangeboden.

Zeldzame oogziekte
Benthe werd geboren met een zwelling op haar linker ooglid en voorhoofd, wat ervoor zorgde dat ze haar linkeroog niet kon openen. Artsen en specialisten in Nederland stonden voor een raadsel en wisten niet wat de zwelling precies was. Later zou blijken dat het om een vasculaire malformatie gaat. Vanaf dat Benthe vijf maanden is, is ze onder doktersbehandeling.

In Nederland zonder resultaat. Na al het slechte nieuws wat haar ouders kregen te horen, zijn ze in contact gekomen met de Amerikaanse specialist prof. dr. Waner van het Vascular Birthmark Instituut of New York. Hij is gespecialiseerd in vasculaire aandoeningen. Daarom dat Benthe minimaal eens per jaar naar Amerika moet voor behandeling.

Puber
Iedere dag komt Benthe Haan, vanuit Dordrecht met de trein naar Geldermalsen, om aan de Ida Gerhardt met 400 leerlingen, uiteindelijk haar Vwo-opleiding te volbrengen. De pepernoten actie werd begeleid door mevrouw Hendrien Rennen, docent tekenen en mentor van 2c. Ze is blij dat Benthe door de leerlingen met open armen is opgevangen.

Daarover vertelt ze: “In eerste instantie, toen ze op school hoorden dat Benthe iedere keer naar Amerika ging, dachten ze dat voor een korte vakantie was. Tot ze te horen kregen waarom die reis gemaakt moest worden. Toen ze dat wisten, veranderden ze van gedachten. Ze kwamen met ideeën om financieel een bijdrage te gaan leveren. Zo is de pepernotenactie ontstaan. Er moesten nog noten bijbesteld worden. Benthe is een lieve meid, een streber. Ze wil haar doel bereiken, maar het is gelukkig ook een echte ‘puber’. Net als bij iedereen zijn er dagen dat het haar tegen zit en ze zich niet goed in haar vel voelt.”

Benthe heeft er graag voor over om iedere dag vanuit Dordrecht naar Geldermalsen te komen. 

Zelf zegt ze daarover: “Ik heb het gevoel hier op de juiste plaats te zijn. Het gaat gelukkig met mijn studie goed. Ik hoop na mijn opleiding hier een medische vervolgopleiding te kunnen volgen in Leiden. Omdat ik niet wil dat anderen hetzelfde meemaken wat ik meemaakt, wil ik mijn deel bijdragen om dit te voorkomen. In Nederland is de kennis niet aanwezig. Eén op de twintigduizend kinderen wordt met mijn ziekte geboren, daarvan wonen er maar een paar van in Nederland. Ik hoop dat de medicatie die ik nu heb, helpt. Dat zal alleen vertragend zijn. Er is geen andere keus en dat maakt mij wel eens onrustig omdat mijn toekomst een groot vraagteken is. Ik word ook nog al eens overvallen door verlatingsangst, ondanks dat ik me er tegen verzet.” 

Benthe is blij dat zoveel schoolgenoten zich voor haar inzetten. Ze vindt het geweldig. Door de Stichting Benthe wordt het voor haar moeder financieel mogelijk gemaakt, de medische verzorging voor Benthe in Boston te laten uitvoeren.

Steun
Meer informatie over Benthe op de website www.stichtingbenthe.nl. Wie de Stichting Benthe wil steunen dat dat doen als donateur (IBAN NL48 ABNA 0552 0272 78), als sponsor of via een aankoop in de webwinkel.

Cees Hoogteyling