Uilengroep zoekt hulp

geldermalsen • De Uilenwerkgroep Geldermalsen is op zoek naar nieuwe vrijwilligers.

De werkgroep is actief in de elf dorpen van de voormalige gemeente Geldermalsen en zet zich in voor het behoud en uitbreiding van uilen. Dit gebeurt door het ophangen en onderhouden van nestkasten en het geven van adviezen aan bewoners die hier om vragen.

"De werkgroep zet zich met name in voor steenuilen en kerkuilen", zegt Fred Bettink namens de werkgroep. "Zij houden zich graag op in kleinschalig cultuurlandschap - dus in de buurt van mensen- wat niet wil zeggen dat ze tam zijn."

Schaalvergroting

"Ons landschap", vervolgt Bettink, "is de laatste 60 jaar enorm veranderd door schaalvergroting in de landbouw, stedelijke uitbreiding en de explosieve toename van verkeer. Zaken die haaks staan op wat uilen nodig hebben. Tegenwoordig zijn deze uilen steeds vaker aangewezen op nestkasten omdat er onvoldoende natuurlijke plekken zijn om te broeden." Vrijwilligers kunnen daarbij behulpzaam zijn, benadrukt Bettink.

De werkgroep is op zoek naar waarnemingen van steen- en kerkuilen. Bettink: "Het scheelt enorm veel werk als mensen waarnemingen melden. Aan de hand van de meldingen kan worden bepaald waar de werkgroep nieuwe nestkasten kan ophangen. Hiermee vergroot de kans dat de uilen zich verder verspreiden."

Met name de steenuilen zijn erg honkvast en zullen niet ver van hun geboorteplek op zoek gaan naar een eigen territorium. Meestal binnen vijf à zes kilometer

Vieze handen

In de laatste jaren is een aantal vrijwilligers van de werkgroep gestopt en is er behoefte aan nieuwe vrijwilligers. Bettink: "Mensen die niet bang zijn om op een ladder te werken en vieze handen te krijgen. Ook zijn we op zoek naar iemand die handig is met hout, zodat we in eigen beheer nestkasten kunnen maken en repareren."