• Het Stroomhuis in Neerijnen.
• Het Stroomhuis in Neerijnen. Foto: PR Stroomhuis Neerijnen

Liander wil met raad in gesprek

west betuwe • Aanleiding is het raadsbesluit van 30 september om geen medewerking te verlenen aan een extra regelstation in Neerijnen, in de nabijheid van het huidige station bij het Stroomhuis. 

Liander zal nu moeten uitwijken naar een andere locatie. Maar dat wordt een erg duur grapje. De meerkosten lopen in de miljoenen

"Het wijzigen van het ontwerp naar een gewijzigde locatie zal een vertraging van minimaal drie jaar met zich meebrengen", berekent Liander. "Om te kunnen blijven voorzien in de behoefte aan stroom voor zowel gebruik als het terugleveren ervan is het zo spoedig mogelijk realiseren van de uitbreiding van groot belang."

Standpunt Liander

Met de vaststelling van het bestemmingsplan had de voorbereiding voor de uitvoering van het regelstation verder kunnen worden vormgegeven. Liander was voornemens om het bestaande 10/10kV regelstation uit te breiden met een 20/10kV regelstation. Er is volgens het bedrijf een vermogensuitbreiding noodzakelijk als gevolg van economische ontwikkelingen en de energietransitie. Het huidige regelstation wordt volgens Liander nu al maximaal belast.

"Alle beschikbare capaciteit is in gebruik. Hierdoor kunnen we aanvragen voor extra transportcapaciteit op dit moment niet honoreren. Het elektriciteitsnet zal, om dit capaciteitsprobleem op te lossen, door Liander worden verzwaard. De aanvragen voor extra transportcapaciteit van bedrijven en tuinders liggen voornamelijk ten westen van het huidige regelstation. In de komende 15 jaar verwacht Liander dat de elektriciteitsvraag sterk toeneemt. Hierbij is ook rekening gehouden met toekomstige grootschalige opwek door zonne- en windparken. Het huidige elektriciteitsnetwerk kan deze grote vraag naar elektrisch vermogen niet aan.

"Zou er een nieuw station op een andere plek worden gerealiseerd, dan zijn naast de extra kabels, ook extra installaties nodig om het beheer onderhoud van het elektriciteitsnetwerk veilig uit te kunnen voeren." Uit een eerste berekening blijkt volgens Liander dat de meerkosten ruim 5 miljoen euro zijn.

Klem

Tuinders in West Betuwe, en dan met name in de voormalige gemeente Neerijnen, zijn verontrust en hebben brieven geschreven aan de gemeenteraad. Ze waarschuwen voor de ernstige gevolgen van een eventuele stroomuitval vanwege de geringe capaciteit van regelstation Neerijnen. Een tuinder reageert: "Al enkele jaren lopen wij tegen het feit aan dat het niet mogelijk is om stroom in te kopen van het net omdat Liander gewoon aangeeft dat het net al vol is. Dit heeft als gevolg dat we klem komen te zitten met ons bedrijf. Willen we ons gas verbruik verminderen dan moeten we stroom inkopen en dat kan nu niet."

In de huidige situatie zegt het bedrijf dat men verplicht is om bij uitbreiding of verbouwingen van het bedrijf een warmtekracht-koppeling te plaatsen waarmee men dus zelf de eigen stroom kan opwekken. "Maar deze wkk’s verbruiken gas en dat is nou net waar we minder van willen gaan gebruiken met z’n allen."

Uitspraak raad

Tijdens de raadsvergadering op 30 september bleken de raadsleden (nog) niet erg gevoelig voor deze argumenten. Een meerderheid vond het volstrekt ongepast om op deze gevoelige locatie zo'n grootschalig bouwwerk neer te zetten. "Als we dit toestaan dan heeft dat nog consequenties voor generaties na ons", zei SGP-raadslid Jos van Maanen.

Tijdens de raadsvergadering klonk overigens ook al de roep om nog een keer met het bedrijf in gesprek te gaan. Het bestemmingsplan werd weggestemd.
Het voorstel werd verworpen met CDA, D66 en PvdA voor en een meerderheid van Dorpsbelangen, SGP, VVD, CU, Leefbaar Lokaal Belang, Verenigd West Betuwe en GroenLinks tegen.

Dick Aanen