'Rechtsongelijkheid bij bouwaanvragen'

west betuwe • Het CDA West Betuwe krijgt signalen van rechtsongelijkheid en 'meten met twee maten' bij bouwaanvragen. Volgens fractievoorzitter Dittie van Zee worden inwoners die plannen hebben vaak afgescheept door de ambtelijke organisatie. 

Daarom verbaast het haar dat het college wel medewerking wil verlenen aan een bestemmingsplanwijziging voor het bouwen van een woning met garage en stal tussen Achterweg 68 en 70 in Herwijnen. Volgens het college is er door het college van de voormalige gemeente Lingewaal al in 2017 over dit initiatief een positief besluit genomen. 

Het college zegt in een reactie op de schriftelijke vraag van het CDA zich niet te herkennen in de opmerking dat particulieren met bouwplannen worden afgescheept. De afgelopen twee jaar is aan diverse particuliere bouwplannen medewerking toegezegd. "Telkens is daarbij nagestreefd om de besluitvorming zo transparant mogelijk te houden door te werken met een afwegingskader." 

'Geen willekeur'

Dit afwegingskader is volgens het college recentelijk nog gewijzigd. "Door in de loop van de tijd wijzigende inzichten kunnen plannen wel anders worden beoordeeld. Dit heeft echter niets te maken met willekeur." Bouwplannen zijn om diverse reden zelden identiek.