Sailmail van Jelke

geldermalsen • De 15-jarige zeilfanaat Jelke Mohrmann steekt met dertig leeftijdsgenoten de Oceaan oversteekt naar de Canarische eilanden. Dat doen ze met een meer dan honderd jaar oude zeilboot. 

Vanaf Masterskip Wylde Swan vertelt Jelke: “De vliegreis naar Noord-Spanje was supergaaf. Met de afvaart hebben we wel iets vertraging opgelopen, doordat de wind was afgevlakt. Wat ik niet had gehoopt is wel gebeurd. Ik ben zeeziek geweest en één keer zelfs over de reling gehangen. Ik was al snel bevriend met iedereen aan boord. Met school gaat het ook goed. Ik houd wel een logboek bij, zodat ik na mijn reis alles kan vertellen.”

Veiligheid

"Aan boord is veiligheid erg belangrijk. Veel aandacht voor het klimmen in de mast. In de mast moet je jezelf, in een tuigje en met haken zekeren. Dan bij de officier laten weten dat je de mast ingaat. Aan de buitenkant hangen netten, voor als je in het water valt. Het is een heel ritueel voor je kan gaan klimmen. Spannend vooral boven in de mast. Dit is echt een jongensdroom.”