• Cijfers, cijfers en nog eens cijfers.
• Cijfers, cijfers en nog eens cijfers. Foto: Stockfoto 123RF

Zwarte cijfers, 'maar we zijn er nog niet'

west betuwe •  Vooral SGP-fractievoorzitter Lourens van Bruchem is trots wat de coalitie in West Betuwe de afgelopen 3 jaar heeft bereikt.

De omvangrijke bezuinigingsoperatie die vorig jaar werd doorgevoerd heeft zijn vruchten afgeworpen. Veel bezuinigingsposten zijn in 2021 al doorgevoerd. Van Bruchem vindt dat ontzettend knap. “Als coalitie vinden we het ontzettend belangrijk dat wij geen financiële ellende naar de toekomst schuiven. Ik kan concluderen dat dit ook lukt. Een prachtig resultaat.”

Bezooyix

Ook Henk de Man, fractievoorzitter van Dorpsbelangen, is vol lof. "Ondanks al onze zorgen en aandachtspunten wil ik het college complimenteren met deze begroting waaruit durf straalt en de bereikte resultaten, ondanks alle hobbels die je bij elke samenvoeging van gemeenten tegenkomt. In de Romeinse tijd, de tijd van Astrix en Obelix zou leider Van Bezooyix op een wapenschild triomfantelijk door de raad naar buiten worden gedragen….."

Niet vanzelfsprekend

Volgens ChristenUnie-fractievoorzitter Fred Temminck zijn de resultaten helemaal niet zo vanzelfsprekend. "Het is dan ook goed om maar eens nadrukkelijk op te merken dat onze gemeente het goed doet als nieuwe heringedeelde gemeente. De harmonisatieprocessen zijn nagenoeg afgerond en we zien mooie zwarte cijfers in de begroting. Een compliment aan alle betrokkenen is zeker op zijn plaats." De bestuursrapportage laat een positief beeld zien en de mee- en tegenvallers zijn duidelijk in beeld. Temminck: "Het is goed te constateren dat steeds meer zaken op groen komen te staan."

Sociale kracht 

Ook Richard Hoogveld, fractievoorzitter van de PvdA, blikte nog eens terug op de flinke bezuinigingsmaatregelen van vorig jaar november. "We hadden toen een groslijst van meer dan 50 keuzes om een heel fors bedrag te moeten bezuinigen. Dat leek (wel) een onmogelijke opgave. Als ik nu de voorliggende stukken lees dan is er erg hard gewerkt om meer in controle te komen en met een heel mooi resultaat" 

Maar, zo voegde Hoogveld, er aan toe: 'we zijn er nog niet'. "Tijdens de bezuinigingsronde van vorig jaar was het bezuinigen op sociaal beleid voor ons onbespreekbaar. En dat is het nog steeds."  

Het lijkt er volgens Hoogveld op dat de gemeente de beschikbare middelen onvoldoende inzet voor 'het bouwen aan de sociale kracht'.  "Juist omdat we een goed beleid hebben en daarbij de middelen beschikbaar hebben, zou ik echt niet willen laten gebeuren dat de gelden voor minimabeleid niet volledig worden besteed. Straks gaan we misschien wel een discussie voeren om die middelen in te willen gaan zetten voor andere onderwerpen zoals bijvoorbeeld het financieren van de moties van vanavond."

Kritische kanttekeningen

Coalitiepartij VVD had overigens nog wel wat kritische puntjes. "In de eerste plaats wordt de begroting 2022 sluitend gemaakt met incidentele gelden, de COVID-gelden ten bedrage van een half miljoen. De VVD is er nooit voorstander van dat met incidentele gelden dekking wordt gezocht voor de begroting." Bovendien rekent de gemeente zich wellicht rijk door uit te gaan dat er ook tijdens de nieuwe kabinetsperiode veel Jeugdzorg-geld richting de gemeente komt. "Natuurlijk onderschrijven we de hartekreet om meer geld vanuit het Rijk, zij heeft ons immers met de kosten voor onder meer jeugdzorg opgezadeld, maar het is gevaarlijk om er nu al vanuit te gaan dat we ook meer geld gaan ontvangen. Dit levert een groot risico op."

Stoer

Van Bruchem heeft er veel minder moeite mee dat het volledige verwachte bedrag al wordt ingeboekt. "Dat vinden we stoer. Onze overheid geeft ons extra taken. Zij moet daar verantwoordelijkheid voor nemen. Wij onderstrepen dus: overheid neem uw verantwoordelijkheid. Wij kunnen dat doen omdat we ondanks deze 25% toch een sluitende meerjarenbegroting hebben."

Dick Aanen