Afbeelding
Foto: Louise van Beuzekom

Drie keer Grease in De Pluk

geldermalsen • Een piepjonge cast van Tzjill zette een fantastische toneelversie neer van de legendarische Amerikaanse highschoolfilm uit 1978. 

Zaterdagavond 30 oktober was de première van de musical en zondag volgden nog twee uitvoeringen. Stuk voor stuk waren de optredens voor een bomvolle uitverkochte zaal met razend enthousiast publiek. De cast, die volledig bestond uit 21 meiden van 8 tot en met 17 jaar, zong alles live. En hoewel het uiteraard om amateurtalenten ging, klonken alle bekende en minder bekende Grease-songs ronduit professioneel: van Summernights tot You’re the one that I want.

De liedjes waren allemaal in de originele Engelstalige versie, met hier en daar een kwinkslag, of wat Nederlands gesproken tekst. Het spel zelf was ‘gewoon' in het Nederlands. Verantwoordelijk voor deze teksten was Timo van Verseveld, die de musical zelf vertaalde en samen met Janine van Waardenburg de artistieke leiding had.
Voor de generaties die niet weten waar Grease over gaat en voor alle 40-plussers die de film alweer jaren geleden hebben gezien, is dit - in het kort - het verhaal: de stoere jongen Danny (knap gespeeld door Nele van Zadelhoff) en het lievige meisje Sandy (een eveneens sterke Ulrike Vahl) hebben een zomerromance en scheppen daarover op als ze op school terugkeren na de vakantie. Alleen Sandy is nieuw op de school van Danny, die ineens zeer koeltjes tegen haar doet als hij dat merkt. Dit vooral om stoer te blijven tegenover zijn vrienden. Na allerlei verwikkelingen in een heerlijke jaren '50 setting, waarbij het gestuntel rond prille liefdes veel aandacht krijgt, komen de twee uiteindelijk toch weer bij elkaar. Dit alles gelardeerd met de overbekende nummers, die eind jaren '70 de top-10 domineerden. Razendknap was dat deze nummers allemaal loepzuiver gezongen werden, met fraaie solo's die de jonge zangeressen toch maar mooi steeds aan een kleine honderd man publiek per voorstelling lieten horen. Daarnaast was de samenzang van de 21 actrices vaak bloedstollend mooi. Met deze uitvoeringen komt een eind aan een voorbereiding van een half jaar, waarbij wekelijks gerepeteerd werd in basisschool Jan Harmenshof in Geldermalsen. Vanaf vrijdag 12 november start Tzjill weer met de gewone zangrepetities. Wie tussen de 8 en 18 jaar oud is kan zich aanmelden via koor.tzjill@gmail.com.