West Betuwe werkt aan landschapsplan

west betuwe • De gemeente West Betuwe werkt aan een Landschaps Ontwikkelings Plan (LOP). Vertrekpunt is een soortgelijk plan uit 2008. 

Het plan uit 2008 is nog zeer bruikbaar omdat de visie op het landschap door de jaren heen niet veel veranderd is. Wel zijn andere thema's actueler geworden en kunnen er accentverschillen worden aangebracht. 

"De nieuwe raad van West Betuwe kan nieuwe Actuele inzichten hebben ten opzichte van het bestaande beleidsdocument." Ter voorbereiding op het plan wordt gesproken met inwoners, ondernemers, 'groene' organisaties en andere samenwerkingspartners. Deze input wordt meegenomen bij de actualisatie van het plan. Daarnaast zal ook het in september vastgestelde erfgoedbeleid ook belangrijke input zijn bij de actualisatie. 

Behoud & ontwikkeling 

Het hoofddoel van het LOP is samen te vatten als 'Bescherm de erkend waardevolle elementen in het landschap, maar ontwikkel ook actief nieuwe kwaliteiten in dit landschap." 

Actuele thema's zijn bijvoorbeeld biodiversiteit, klimaatadaptatie, energietransitie, natuurinclusief bouwen, toegankelijkheid van het landschap en versterking van de relaties tussen mensen in de kernen en mensen in het buitengebied.