Duizend huishoudens in de schulden

west betuwe • Het gaat omgerekend om pakweg 2500 inwoners. Op een bevolking van ruim 50.000 zielen komt dat neer op 4,9 procent. 

Mensen met problematische schulden zijn niet in staat om binnen een periode van drie jaar hun schulden volledig af te lossen. 

"Dat zijn voor een groot deel huishoudens die zonder ondersteuning niet in staat zijn om perspectief in hun situatie te brengen", staat in het beleidsplan schuldhulpverlening, dat onlangs door de raad is vastgesteld. 

In totaal 800 huishoudens hebben een Nederlandse achtergrond, 210 een migratieachtergrond. Verder hebben 480 van de 1010 huishoudens geen en 530 huishoudens wel kinderen. Voor 500 huishoudens is een loondienstverband de belangrijkste inkomensbron, 200 zijn zelfstandige, 100 ontvangen bijstand, 100 ontvangen pensioen als belangrijkste inkomensbron (110 huishoudens hebben een ander inkomen). 

Het percentage van 4,9% is overigens beduidend minder dan het landelijk gemiddelde van 7,3%. "Tegelijkertijd is ieder huishouden met schuldenproblematiek er één te veel", aldus de gemeente. "Helemaal als je bedenkt welke negatieve invloed schulden hebben op iemands verdere welzijn. Gelukkig is de praktijk van team SHV dat schuldregelingen voor veruit het grootste deel succesvol worden afgesloten. Deze huishoudens kunnen met een schone lei weer deelnemen aan de maatschappij, een mooi resultaat." 

Informatievoorziening 

Het komend jaar worden verschillende activiteiten opgepakt die als doel hebben de schuldhulpdienstverlening te verbeteren. Zo wordt onder andere informatievoorziening verbeterd. De informatie over schuldhulpverlening op de website van West Betuwe wordt beter vindbaar en meer gestructureerd. 

Aanvullend is een campagne gestart over de mogelijkheden van schuldhulpverlening. Deze campagne belicht maandelijks een onderdeel van schuldhulpverlening en staat gepland voor de periode van oktober 2021 tot zomer 2022. 

Ondernemers

Sinds februari 2021 is er al een schuldhulpaanbod voor ondernemers beschikbaar in West Betuwe. Omdat dit een nieuw instrument was zijn de afspraken hierover in eerste instantie voor de periode tot 1 januari 2022 gemaakt. "Wij zien dat het aanbod in een behoefte voorziet", schrijft de gemeente in een notie. "En landelijk is de verwachting dat de schuldenproblematiek bij ondernemers volgend jaar toeneemt, omdat sinds 1 oktober 2021 geen beroep meer gedaan kan worden op aanvulling van het inkomen via de coronaondersteunde maatregelen. Er is daarom alle reden om dit aanbod ook in 2022 beschikbaar te hebben."

Inkijkfunctie

Sinds 1 juli 2021 mogen schuldhulpverleners gebruik maken van de inkijkfunctie van Suwinet en is de rekentool derdenbeslag voor hen beschikbaar gekomen. "Beide instrumenten bieden geautomatiseerde ondersteuning die een aanzienlijke versnelling aanbrengt in de schuldhulpdienstverlening", aldus de gemeente. "Op deze wijze weten mensen met schulden eerder waar ze aan toe zijn. De medewerkers van Team schuldhulpverlening krijgen in het vierde kwartaal 2021 de beschikking over deze instrumenten."