Toekomstverhaal

‘In 2040 is West Betuwe een bloeiende fruitgemeente in een prachtig rivierenlandschap.’ Dit lijkt me weinig verrassend, want dat zijn we natuurlijk al. Tot zover klinkt het toekomstverhaal voor West Betuwe in het kersverse ontwerp van de Omgevingsvisie enigszins bescheiden. De volgende zin klinkt al een stuk spannender. Over twintig jaar zijn we een gemeente ‘waar iedereen duurzaam en gezond woont, werkt en leeft’. 

In 2040 bulken de bomen in mijn moestuin dus nog steeds van de bloesem en het fruit. De Linge kronkelt mooi als altijd. Jaren en miljoenen euro’s verder, sijpelt het gif van de staalslakken in Spijk niet langer van de golfbaan het grondwater in. Het is überhaupt ondenkbaar dat een schandaal als dit nog eens zou gebeuren. De dienstregeling van ons stadje naar Gorinchem is hervat. De elektrische bus staat twee keer per uur klaar voor forenzen en schoolgaande kinderen. Met de fiets kun je veilig oversteken op de kruising N848/Nieuwe Zuiderlingedijk. Veel verdronken kalfjes ten spijt is de put dan eindelijk gedempt. De bakker in ons stadje opent de deuren weer vóór 8 uur. Alle kinderen kunnen lekker vers en voedzaam brood mee naar school krijgen. Ons nieuwe bos van 8,5 hectare groot voorkomt wateroverlast en hitte. Na een gezonde wandeling keren we terug naar onze goed geïsoleerde woningen. Ze zijn heerlijk verwarmd door een duurzame warmtebron en maken gebruik van hernieuwbare energie.

Het toekomstverhaal schetst een prachtig leven in 2040: gezonder en vooral duurzamer. Helemaal hip. Mits een nieuwe pandemie geen roet in het eten gooit en de snelheid waarmee de zeespiegel stijgt niet alle voorspellingen overtreft. Wie nog iets heeft aan te merken op de droom, mag voor 7 december mondeling of schriftelijk een ‘zienswijze' indienen. Ik doe zomaar een gokje als ik stel dat je via social media meer respons mag verwachten. Genoeg betrokken moddergooiers die maar wat graag hun zegje willen doen. Dus hier alvast mijn bescheiden zienswijze: gemeente, vis uit de oneindige stroom berichtendiarree op Facebook en Twitter het toekomstverhaal van deze groep. En laat ze zelf helpen dit waar te maken. Zo is er de komende twee decennia direct geen reden meer voor al die digitale ongezelligheid. Dan is West Betuwe in 2040, offline én online, ook nog eens de meest vreedzame gemeente van het land.