Wim van de Donk houdt lezing over democratie

tiel • Professor dr. Wim van de Donk geeft op woensdag 24 november in de raadzaal van de gemeente Tiel (Ambtmanstraat 13) een lezing over democratie. De gratis lezing duurt van 19.30 tot 21.15 uur. 

Van de Donk heeft veel kennis van recht en politieke wetenschap. Hij was onder meer Commissaris van de Koning in de provincie Noord-Brabant. Nu is hij Rector Magnificus én voorzitter van de Raad van Bestuur van Tilburg University.  De lezing van Van den Donk is de jaarlijkse Van der Capellen-lezing. Vereniging Oudheidkamer voor Tiel en Omstreken organiseert deze, in samenwerking met de gemeente Tiel, voor de vijfde keer. De naam van de lezing is niet toevallig gekozen. Joan Derk van der Capellen tot den Pol was een bekende, markante en - bij het volk - populaire Tielenaar. Hij werd op 2 november 1741 geboren in de Ambtmanstraat, ongeveer op de plek waar nu de raadzaal staat. Hij was een patriot en speelde een belangrijke rol in de democratisering van Nederland.
In de nacht van 25 op 26 september 1781 reed een geblindeerde koets door Tiel. Een hand gooide pamfletten uit een raampje. ‘Aan het Volk van Nederland' stond erop. Ondertussen speelde zich in alle grote steden hetzelfde af. In het pamflet werden de vriendjespolitiek van de regenten en het zwakke beleid van stadhouder Willem V aangeklaagd. De anonieme schrijver uitte zich tegen het systeem van almacht. De tekst had effect: veel ontevreden regenten en burgers zetten zich samen in voor politieke hervormingen en meer invloed van burgers. Pas honderd jaar later werd duidelijk dat Joan Derk de auteur was. Hij wordt nog altijd beschouwd als één van de mensen die aan de wieg stonden van de Nederlandse democratie.

Aanmelden kan tót 10 november door te mailen naar jdcp@oudheidkamer-tiel.nl, met vermelding van naam en aantal personen. De lezing kan ook worden bekeken via https://ris2.ibabs.eu/Calendar/Index/Tiel (klik op ‘Van der Capellen-lezing').