• Alda van Baalen met haar jachthond Yoek.
• Alda van Baalen met haar jachthond Yoek. Foto:

Jachthond Yoek beleefde topseizoen

asperen/gieten • Deelname aan de Nimrod is het hoogst haalbare dat een jachthond en voorjager in Nederland via jachthondenproeven kan bereiken. Van elk ras wordt alleen de best presterende hond gevraagd.

Alda en Yoek beleefden dit jaar een topseizoen. Het koppel behaalde tijdens Meervoudig Apporteer Proeven drie keer een eerste plaats en één keer een derde plaats. Bij deze jurysport worden punten gegeven voor gehoorzaamheid, veldverstoring, effectief en zelfstandig werken.

Bij een jachthondenwedstrijd wordt de jacht nagebootst. Er wordt geen gebruik gemaakt van aangeschoten wild, maar van dieren die al dood zijn (bijvoorbeeld fazanten, eenden  of hazen). Bij de wedstrijden gaat het er simpelweg om dat de hond het dode dier (apport) via zo min mogelijk commando's opspoort en terugbrengt bij z'n baasje. Het wedstrijdterrein is uitdagend. De honden overwinnen barrières zoals water, bomen struikgewas of riet. 

Verleidingen

De honden moeten de instructies van hun baas goed opvolgen, maar ze moeten ook zelfstandig beslissingen kunnen nemen. Alda: "Ook moet de hond heel goed dirigeerbaar zijn om hem naar een bepaald punt te sturen waar de sleep begint of apport is achtergebleven. Denk hierbij aan afstanden van 50 tot 250 meter. Vergt een goed samenspel tussen hond en voorjager."

Het meest spectaculair is het onderdeel waarbij een hond aan de hand een sleep z'n 'prooi' moet weten op te sporen. "Het kan gebeuren dat de hond het geur niet kan traceren vanwege de windrichting. Daar moet een voorjager dus altijd rekening mee houden." 

Tijdens de wedstrijd krijgt de hond te maken met allerlei verleidingen, die hij moet weten te negeren. Honden die op de Nimrod alle apporten binnen weten te halen en minimaal 55 punten per proef behalen, ontvangen het felbegeerde AA-diploma. Dat is meestal maar voor een klein aantal deelnemers weggelegd.

Passie

Alda kocht Yoek in 2014 van een fokster in Markelo. "Ik wilde altijd al een Duitse staande korthaar hebben. Toen ik klein was, had m'n buurman in Asperen ook zo'n hond. Ik kwam daar heel vaak over de vloer en daar is m'n passie voor dit ras ontstaan." Yoek en Alda waren vanaf het begin een hecht koppel. "Maar toen ik Yoek net had, ontdekte ik een bultje op z'n kop, dat steeds groter werd. Ik heb hem teruggebracht bij de fokster. Die heeft het bultje weg laten halen en op kweek gezet. Gelukkig was het goedaardig."

De puppytrainingen deed ze bij Piet van Ieperen en bij Ton van Bruggen. “Van Bruggen zag gelijk hoe bizar goed Yoek was." Vanaf 2016 trainen Alda en Yoek bij Ad van Dongen, de bekende jachthondentrainer uit Raamsdonksveer. Ook hij wist het meteen. "Je hebt goud in handen", vertelde hij aan Alda, die aan de Graswal in Asperen samen met haar man een paarden- en ponypension runt. Een Duitse Staande Korthaar is stijlvol en adelijk, een echte jachthond maar ook een prima gezinshond. "De Duitse Staande Korthaar is een intelligente hond, die vaak genoeg heeft aan een half woord", schrijft Van Dongen op zijn website. "Hij is in het bezit van een behoorlijk inschattingsvermogen en lijkt soms al te weten wat de baas wil, nog voordat deze het de hond kenbaar heeft gemaakt." 

Volgens Alda is Yoek daar een prachtig voorbeeld van. "Hij is altijd vrolijk en blij, ontzettend lief, slim, een echte doorzetter, erg trouw en wil altijd werken."  Yoek heeft een meer dan gemiddeld goed geheugen, misschien zelfs te vergelijken met een zeer intelligente labrador. Yoek zit ook fysiek goed in elkaar. "Hij heeft echt geen grammetje vet op z'n lichaam." 

Eindeloos trainen

Om het hoge niveau te halen moet er volgens Alda eindeloos geoefend worden. Eén keer per week doet ze dat bij Ad van Dongen. Voor de rest van de week oefent ze op het 16 hectare grote terrein rond het pension. "Vanaf jongs af aan moet je al geheugentraining doen met de hond. Voor de commando's gebruik ik altijd korte woorden, nooit zinnen. Het gaat om duidelijkheid. En hele zinnen begrijpt een hond toch niet." 

En daarnaast ook heel veel conditietraining: zwemmen en lopen. Bij het lopen fietst Alda mee met haar hond. "Het is echt topsport voor de hond."

Alda "Yoek vindt het leuk om in beweging te zijn, wil altijd uitgedaagd worden en wil ook altijd voorwerpen ophalen en terugbrengen. Als hij het niet leuk meer vindt, stop ik er gelijk mee. Maar daar ziet het voorlopig niet naar uit."

Dick Aanen