Terug naar 'Onze schooltijd' in Culemborg

culemborg • Culemborgers zijn enthousiast over de tentoonstelling 'Onze Schooltijd', die nog tot en met zaterdag 31 oktober te zien is in te protestantse Barbarakerk. De opening werd zaterdag verricht door wethouder Sascha Baggerman, die een lintje door mocht knippen. 

De tentoonstelling is gebaseerd op de verhalen van oudere Culemborgers die in de winter van 2019 – 2020 aan verhalentafels bij elkaar kwamen om herinneringen te delen. Bezoekers krijgen informatie en kunnen een film bekijken waarin oudere Culemborgers vertellen hoe zij hun schooltijd ervaren hebben. Bezoekers kunnen plaatsnemen in ouderwetse houten schoolbanken, zich nog een keer bekwamen in het schoonschrijven met een kroontjespen of ouderwetse kinderspelletjes spelen. 

Er waren ook oude schoolschriften en ander schoolattributen te zien. Veel belangstelling was er vooral voor de honderd oude schoolfoto's, die de afgelopen weken waren verzameld. Het leidde tot mooie gesprekken over die mooie schooltijd

Wim Daniëls

Gastspreker was taalkundige duizendpoot Wim Daniëls, die een amusante inleiding verzorgde over zijn eigen lagere school- en Mulotijd. Zoals altijd doorspekte hij zijn verhaal met sappige anekdotes. Daniëls vertelde zoals heel vaak tijdens spreekbeurten in het land over zijn prachtige kindertijd in het kleine Brabantse dorp Aarle-Rixtel. "Hij was echt in vorm", zegt Huub Baijens, één van de organisatoren van de tentoonstelling en het verhalenproject. De feitenkennis van de honderd aanwezige bezoekers werd flink op de proef gesteld tijdens een afvalquiz over Culemborg en de schooltijd in de jaren veertig en vijftig. Winnaar was Adr Lub.
De tentoonstelling is t/m zaterdag dagelijks te bezoeken van 13:00 tot 17:00 uur.