• Wethouder Sietske Klein-de Jong stelt het luidklokje in gebruik
• Wethouder Sietske Klein-de Jong stelt het luidklokje in gebruik Foto: Levien Vermeer

Begraafplaats in Asperen krijgt luidklokje

asperen • Het burgerinitiatief van historische vereniging Oud Asperen maakt het voor families mogelijk zelf de klok te luiden bij een uitvaart. 

Gewoonlijk regelt de begrafenisonderneming op verzoek van de nabestaanden dat de kerkklok geluid wordt bij het uitdragen van een overledene naar de begraafplaats, en opnieuw bij het verlaten daarvan. En daar hangt een prijskaartje aan. 

Gratis alternatief 

In Asperen bestaat er sinds kort een gratis alternatief. Het geluid is even mooi, maar draagt minder ver; een luidklokje aan het opbaarhuis op de begraafplaats aan de Graswalseweg. Vorige week werd het op een stralende dag officieel in gebruik genomen door West Betuwe wethouder Sietske Klein-de Jong (Ruimtelijke Ordening). Ze moet even de slag te pakken krijgen, maar verenigingslid Jan-Arie Bogerd is haar behulpzaam: "Kalm aan het touw trekken, zodat de klepel steeds maar tegen één kant van de klok aan komt.” 

Voorzitter van Oud Asperen, Theo Witjes, denkt dat het misschien ook iets is voor een kind: "Kinderen voelen zich vaak verloren op een begrafenis, en hiermee geef je ze iets te doen.” Hij realiseert zich ook: ,,Je moet wel zorgen dat het rustig gebeurt, en dat ze er ook weer mee ophouden.”

Witjes is uitermate tevreden over de samenwerking met de gemeente. "Het ging heel voortvarend, dat mag ook weleens gezegd worden, met dank aan Evert van den Heerik. In een paar weken tijd was alles geregeld.” Het initiatief is oorspronkelijk het idee van voormalig Oud Asperen secretaris Marius de Man. Het geschenk aan de stad Asperen van een replica van het muurkruis van het voormalige Kruisherenklooster, ter ere van het veertigjarig jubileum van de historische vereniging in 2018, kwam ook uit zijn koker. 

Onvindbaar

Twee jaar later is het kruis gestolen en tot nu toe onvindbaar gebleven. De Man was, samen met verenigingslid Ron Schijf, ook betrokken bij de constructie van de klokkenstoel, die door bouwbedrijf Bakker Arkel is vervaardigd op kosten van de vereniging. 

De gemeente heeft het zinken dakje betaald zodat de klok tegen regen en wind beschermd wordt. Witjes vertelt: "Omdat het gemeentehuis in Asperen na fusering van gemeente Lingewaal met Neerijnen en Geldermalsen overbodig was geworden, hebben we onze eigendommen die in bruikleen waren gegeven, teruggekregen. Een van die voorwerpen was het luidklokje uit het oude Raadhuis van Asperen, dat in 1952 gesloopt is.” 

Functie 

De klok werd geluid bij brand en andere calamiteiten. Hij is gegoten in 1730 in Amsterdam, en hing in het spitse kleine torentje van het oude Raadhuis dat in de Min stond, aan de Voorstraat. Ongeveer ter hoogte van waar nu de oude waterpomp nog staat te pronken. Witjes verklaart: "We konden de klok in het museum zetten, maar we wilden graag dat deze weer een functie zou krijgen voor de gemeenschap.” 

Familiegraven

De wethouder heeft recent een rondje gemaakt over de verschillende begraafplaatsen in gemeente West Betuwe. Wat viel haar op? ,,Dan zie je de verschillen. Hier in Asperen bijvoorbeeld vind je de historie van het stadje terug in de familienamen op de familiegraven.” 

Ze komt graag op een begraafplaats. "Ik vind er rust, het is er vaak prachtig groen, daar kan ik van genieten en heb momenten van overpeinzing.” Na het in gebruik stellen van het luidklokje zegt ze enthousiast: "Dit is een fantastisch burgerinitiatief, waarbij de gemeente een faciliterende rol heeft kunnen spelen.” 

Geen richtlijn

Er is geen specifieke gemeentelijke richtlijn voor het luiden van de klok tijdens een uitvaart. Nu er een luidklokje aan het opbaarhuis is aangebracht, kan men voortaan kiezen.

Levien Vermeer