Lezing 'vervalsingen in de kunst'

neerijnen • Op 28 oktober a.s. organiseert het Stroomhuis te Neerijnen in samenwerking met Zinder, cultuurcentrum te Tiel een kunstlezing over Vervalsingen in de Kunst.

In deze lezing op donderdagmiddag 28 oktober van 14.00 tot 16.00 uur geeft kunsthistorica Roos Fokkema inzicht in 'echte' en 'valse' kunst.

Vanaf het moment dat de naam van de kunstenaar de waarde van een werk bepaalt, zijn er vervalsingen. Zo is bekend dat Albrecht Dürer in 1511 een rechtszaak heeft aangespannen tegen Marcantonio Raimundo wegens het publiceren van een houtsnede onder de naam van Dürer. Er is in Nederland zelfs een speciaal museum over vervalste kunst. In dit bijzondere museum in het voormalige gemeentehuis van Vledder hangt in een nauwe gang, Mona Lisa, met haar mysterieuze glimlach, een Rembrandt en een schilderij van Dali broederlijk naast elkaar. In onze tijd komen verhalen over meestervervalsers steeds meer in het nieuws. Wie kent niet het verhaal van Han van Meegeren die een werk van Vermeer maakte of liever gezegd in de stijl van Vermeer.  

Geert Jan Jansen, een Nederlandse meestervervalser, heeft zijn eigen museum geopend en maakt nu werk op bestelling. Als we hem mogen geloven hangen er in diverse belangrijke musea werken van zijn hand. Hij was zelf erg goed in Karel Appel, Picasso en Matisse. Wat deze moderne vervalsers gemeen hebben is dat ze schilderen in de stijl van en in feite een nieuw werk van een beroemde kunstenaar maken. Van een werk dat vals is, keldert de waarde enorm, maar hoe zit het met de ontroering, de schoonheid en de emotie. 

Er zijn nog kaarten (kosten € 12,50) beschikbaar voor de lezing van Roos Fokkema 

Aanmelden via de website van het Stroomhuis in Neerijnen 

www.stroomhuisneerijnen.nl


Feestelijke bijeenkomst PCOB

geldermalsen • Op donderdag 21 oktober 2021 organiseert de PCOB, afdeling Geldermalsen een feestelijke bijeenkomst, waar de leden elkaar na lange tijd weer mogen ontmoeten. 

De leden  worden verwend met een kopje koffie/ thee met een traktatie. Er is muziek van Wim en Eva. Met de quiz  “Betuwe toen en nu” testen we onze kennis over deze mooie streek. In de pauze is er een drankje en een hapje, waarin men tevens de gelegenheid krijgt om met de andere leden bij te praten. 

De bijeenkomst vindt plaats in: Zalencentrum 'De Ontmoeting' bij de Centrumkerk in Geldermalsen van 14.30 uur tot  ongeveer 16.30 uur. Opgave voor deze bijeenkomst is noodzakelijk tot uiterlijk op 13 oktober 2021. De Covid 19 regels worden in acht genomen. 

Opgeven bij: Jenny Verbeek, telefoon 0345 571847 of per e-mail: pcobgeldermalsen@gmail.com en bij André Wahl, telefoon: 06 20280983 of jrwahl0001@kpnmail.nl.