• Ruben Weverling en Cora Pannekoek.
• Ruben Weverling en Cora Pannekoek. Foto: Dick Aanen

Projectkoor stort zich op The Sixties

herwijnen • Het project staat onder leiding van de Gorcumse dirigent en muzikale duizendpoot Ruben Weverling, onder andere bekend van het Disneyproject en projectkoor Klink. 

Weverling is een muzikale duizendpoot. Hij is eigenaar van De Nootstudio, muzikaal leider bij het project-D, toetsenist bij Ilse de Lange Tribute en sinds 2016 ook de vaste dirigent van het Herwijnse Soli Deo Gloria. Het idee voor het oprichten van projectkoor 'Memories of Musci' ontwikkelde hij samen met het creatieve koorlid Cora Pannekoek. Zij heeft pianoles bij Ruben en heeft al bewezen mooie teksten te kunnen schrijven, op arrangementen van Ruben. Samen zijn ze de afgelopen periode al volop aan het brainstormen geweest over het projectkoor. 

Volgens Ruben Weverling zijn er genoeg mensen te vinden die graag met anderen zingen. "Maar velen zijn een beetje huiverig om lid te worden van een vast koor en zich daarmee voor jarenlang te binden. Projectmatig werken past veel beter bij mensen van deze tijd."

Het project 'Memories of Music' start met de populaire songs uit de jaren zestig. Ruben: "Denk bijvoorbeeld aan The Mama's & The Papa's, The Beach Boys, Simon & Garfunkel en natuurlijk The Beatles. Maar eigenlijk kan het nog alle kanten op. Dat hangt ook af van de voorkeuren van de mensen die zich aanmelden."

Muziek verbindt

Het opzetten van een projectkoor is enerverend maar ook altijd wel een tikkeltje spannend, erkent Weverling. De dirigent heeft niet de zekerheid van een bestaand koor. "Ik houd ervan om mensen bij elkaar te krijgen door middel van muziek. Muziek verbindt. De projecten die ik heb gedaan, werken meestal harstikke goed en die slaan ook aan. Mensen leren elkaar kennen, ze hebben een gemeenschappelijk doel." In tegenstelling tot een bestaand koor weet je vantevoren niet wie zich aanmeldt. Ruben: "Klikt het een beetje tussen de koorleden? Ontstaat er harmonie? Maar ik ben optimistisch, omdat ik uit ervaring weet hoe vrij snel de koorleden naar elkaar toegroeien. Je leert elkaar in korte tijd heel goed kennen. Dat vind ik altijd heel erg tof."

Ruben was onder andere initiatiefnemer van het succesvolle Disney muziektheatershow. "Disney is heel breed. Er kwamen echt aanmeldingen vanuit het hele land. Dat had ik zelf ook niet verwacht." Koorleden hoeven geen auditie te doen. "Veel mensen vinden dat eng en zien daar tegenop. Maar natuurlijk wil ik wel goede kwaliteit waarborgen. Dus we werken wel met een proeftijd, zodat je als dirigent altijd nog een soort uitweg hebt."

Arrangementen

Ruben houdt ervan om de vaart erin te houden. Er worden arrangementen op maat geschreven en onder professionele begeleiding ingestudeerd. Koorleden worden uitgedaagd om naast de kooravonden ook thuis zelf aan de gang te gaan. Bijvoorbeeld door regelmatig met oefenbanden mee te zingen. Ruben: "Daardoor leren ze én de partij goed kennen én de tekst uit hun hoofd. Je hoort immers alle gezongen teksten, waardoor je steeds meer in je hoofd hebt zitten." Het project moet uiteindelijk uitmonden in een optreden. Waar dat gaat gebeuren is volgens Cora Pannekoek nog niet bekend. "We zoeken naar locaties zoals bijvoorbeeld De Pluk in Geldermalsen." Volgens Ruben wordt het in elk geval een optreden met een live band. "Alles wat je doet op het podium moet leven, moet live zijn."
Op woensdagavond 27 oktober is er een informatieavond in dorpshuis De Poort in Herwijnen, waar uitleg wordt gegeven over het project. Aanvang 20:00 uur. Iedereen is welkom. Meer informatie via memorieofmusic2021@gmail.com, tel. 06-53477556 of de website

q www.memoriesofmusic.nl